Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Simbolička igra kao važan faktor odrastanja

Simbolička igra kao važan faktor odrastanja

Svi članci
Srijeda, 26. siječanj 2022.

Simbolička igra je najvažnija vrsta igre u razvoju djeteta. Odnosi se na igru u kojoj dijete koristi neki predmet kako bi predstavljao druge predmete. Dijete koristi maštu i „pretvara se“, igra se „kao da“. Simbolička igra odnosi se i na korištenje ideja i radnji za predstavljanje drugih ideja i radnji u njihovoj igri. Primjerice, kada dijete uzme dvije Magna Tiles pločice i najavi: „Pogledajte moje nove naočale“ ono u igri koristi pločice kao simbol drugog predmeta.

Simbolička igra već je dugo prepoznata kao izuzetno važna u mnogim područjima razvoja djeteta pa možemo reći da je riječ o „kraljici igre“. Dok se dijete tako igra razvijaju se mnoga područja dječjeg mozga, kao što su osjetilni razvoj, izražvanje, govorno-jezični razvoj, socijalne vještine, kretanje, rješavanje problema. Potičući svoje dijete da se igra na ovaj način, pomažete mu u razvoju mnogih područja nihovog mozga.

Kad je riječ o govornom razvoju, kad primjetite da se vaše dijete glumi ili pretvara se, uočit ćete i da ono pritom razgovara samo sa sobom kao pripovjedač ili pak da razgovara o predmetima glasom lika kojeg proigrava. To se odvija toliko prirodno da možda nećete niti primjetiti da se to događa.

Djete se igra sa igračkama

Vrlo je važno ne ometati simoličku igru djeteta i simbolizam. To može biti štetno za emocionalni, a čak i spoznajni razvoj djeteta. Primjerice, važno je ne govoriti djetetu: „Ne budi blesav...to NIJE čamac, to je KUTIJA“ djetetu koje se pretvara. Takvi postupci mogu negativno utjecati na razvoj područja mozga koji se odvija pritom i može biti prilično štetna za djetetovo povjerenje.

Poticanje simboličke igre

Simbolička igra nije nešto što treba forsirati, nju treba uobličavati i poticati. Takva igra se obično pojavljuje iza navršene 2. godine života i postepeno se razvija do trenutka kad dijete može koristiti bilo koji predmet kao simbol. 

Primjerice, da biste potaknuli takvu aktivnost djeteta, možete djetetu dati praznu kutiju i najaviti: „Vaaau, pogledajte moj novi auto!“ dok vi uskačete u njega oponašajući zvuk automobila.

Pogledajte lice djeteta... i njihova lica mogu sama zasvijetliti i uskočiti u automobil... ili mogu predložiti simboličku promjenu uloge i reći da „to nije automobil, to je čamac“. Pridruživanjem igri djetetu potvrđujete da je takva igra važna i govorite mu da je važan kao osoba. To je vrlo značajno iskustvo i za vas i njega.

Simbolička igra i Magna Tiles 

Sa sigurnošću možemo reći da su Magna Tiles "must have" igračka u igri svakog djeteta! 

Magna Tiles pločice nevjerojatna su igračka otvorenog tipa koja potiču simboličku igru. Riječ je o raznobojnim pločicama koje dolaze u različitim geometrijskim oblicima koji se u mogu povezivati magnetima koji se nalaze na stranicama pločica. Povezujući pločice dijete može izraditi neograničeni broj oblika i predmeta te tako potaknuti smislenu simboličku igru. Možete uočiti kako dijete pločice koristi kao zamjenu za ljude, mjesta, predmete. Magna Tiles u simboličkoj igri može izgledati drugačije u svakom igranom iskustvu.

Primjeri simboličke igre i Magna Tilesa

Hajde da pregledamo najbolje primjere simboličke igre:

  • Hrana: korištenje narančastih trokuta za izradu „mrkve“, ili „korneta“ ili crvenih kvadrata za izradu „jabuka“.
  • Prijevoz: svemirski brodovi, automobili, autobusi, avioni
  • Izrada ljudi i životinja od pločica
  • Predmeti – mogućnosti su beskonačne, npr.telefoni, namještaj za lutke, blagajne, ceste, rampe itd.

Najveća vrijednost Magna Tiles pločica leži upravo u otvorenosti igre. To znači da dijete može beskonačno mnogo puta potpuno različito osmisliti igru. Takve igračke stoga najduže zauizimaju djetetovu pozornost i stoga im se često vraćaju i vrijedna su kroz cijelo djetinjstvo.

Istaknuli bismo dvije varijante Magna Tilesa.

MAGNA TILES Classic set 100 komada u pakiranju sadrži 100 pločica, 4 velika kvadrata, 50 malih kvadrata, 20 jednakostraničnih trokuta, 11 pravokutnih trokuta i 15 jednakokračnih trokuta.

magna tiles calsic set 

MAGNA TILES Dino world donosi još više pločica za još veće ideje. Idealna za zajedničku igru više djece u kojoj će svatko moći izraditi sve zamišljeno ili zajedničke velike konstrukcije. Ovo je set koji je tematski i koji donosi puno više kreacija za igru nego običan.

magna tiles dino world set

Tematski setovi uvijek dobro dođu u igri, pa tako od Magne imamo tematske setove poput Safari Animalsa, Jungle Animalsa, Arctic Animalsa i Buildera.

Birajte između mnoštva setova, sigurni smo da ima poneka sitnica i za vaše dijete.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager