Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Puzzle za djecu – Koji su benefiti za razvoj?

Puzzle za djecu – Koji su benefiti za razvoj?

Djete se igra sa puzzlama na zidu
Svi članci
Utorak, 14. svibanj 2024.

Mala djeca u ranoj fazi razvoja učenje se odvija na više razina. Učit će fizičke vještine poput fine i grube motorike, emocionalne vještine poput strpljenja i upornosti te socijalne vještine poput komunikacije i timskog rada.

Ako tražite aktivnost za podučavanje ovih različitih životnih vještina, a da ih pritom zaokupite, onda su puzzle za malu djecu najbolja opcija!

Igra sa slagalicama, odnosno puzzlama, ima značajan utjecaj na djetetove fizičke sposobnosti, razvijanje fine motorike kroz koordinaciju sitnih mišića. Djeca s razvijenom finom motorikom obično lakše pišu, crtaju i uče svirati instrumente.

Ovaj blog vam pruža informacije o prednostima puzzli za djecu.

Stjecanje vještina i učenje uz puzzle

Kada dijete dovrši slaganje puzzli, ono stječe mnoge vještine, a da toga nije ni svjesno.

Puzzle omogućuju djetetu razvijanje vještina rješavanja problema o tome kako postaviti dio u ispravan prostor, kognitivnih vještina kroz vizualno-prostornu svijest, finih motoričkih sposobnosti da nauči kako uhvatiti i pokupiti dijelove kroz manipulaciju, koordinaciju ruka/oko postavljanjem dijelova puzzli pravilnim redoslijedom i socijalne vještine dovršavanjem slagalica s vršnjacima.

Puzzle temeljene na brojevima, abecedi ili životinjama omogućit će djetetu da nauči te pojmove i unaprijedi svoje znanje. Samopoštovanje i samopouzdanje također će se povećati kada dijete počne rješavati različite puzzle. Slagajući različite vrste puzzli, djeca će naučiti rješavati probleme različitim metodama. Dolje su navedeni neki predloženi ciljevi učenja koji podupiru cjelokupni razvoj djeteta.

 • Puzzle omogućuju djeci učenje pojmova dijelova i cjeline.
 • Omogućuju djeci izgradnju vizualno – perceptivnih vještina.
 • Djeca razvijaju vještine pažnje i koncentracije.
 • Poboljšanje koordinacije oko-ruka i fine motorike.
 • Pomaže jezičnim vještinama dok djeca govore o tome što rade dok dovršavaju slagalicu.
 • Omogućuje djeci da prošire misaone vještine kao što su pamćenje, uparivanje, razvrstavanje, prepoznavanje i rješavanje problema.

Jačanje snage lijevog i desnog mozga uz puzzle

Poznato je da je mozak podijeljen na lijevu i desnu hemisferu.

Lijeva strana odgovorna je za rješavanje problema, jezik, matematiku, znanost i logiku, dok desna strana preuzima kreativne, društvene, intuiciju i vizualne vještine. Puzzle poput matematičkih puzzli ili slagalica mogu pomoći vašoj djeci da iskoriste obje strane mozga.

Posuda sa djecijim puzlama

Korištenje obje strane mozga moguće je uz pomoć puzzli jer ti materijali nude širok raspon tema, uključujući oblike, slova, brojeve i boje. Mogu pomoći vašoj djeci da razviju dublje razumijevanje i vizualnu svijest o određenim problemima i temama. Također, puzzle poboljšavaju vještine rješavanja problema vašeg djeteta jer su pred izazovom razmišljanja i stvaranja strategija o tome kako će riješiti zadane puzzle.

Koncentracija uz puzzle

Je li raspon pažnje vašeg djeteta oko jedne minute, najviše? Niste sami. To je zapravo uobičajeno kod male djece.

Stručnjaci za razvoj djeteta kažu da možete očekivati ​​da će se vaše dijete koncentrirati otprilike 2-5 minuta više od svoje dobi. To znači da bi se trogodišnjak mogao koncentrirati na zadatak 6 do 15 minuta, dok bi četverogodišnjak mogao izdržati 8 do 20 minuta.

I znate što, puzzle su savršeni alati za izgradnju tih mišića za koncentraciju kod djece. Obraćanje pažnje uključuje posjedovanje sposobnosti da se usredotočite na jednu stvar dulje vrijeme. Rad na slagalici do kraja daje djeci priliku da rade na jednom zadatku, bez prekida.

Ali kako bi djeca imala punu korist od puzzli, trebali biste odabrati ond koje su primjerene dobi. Ako je preteško, djeca postaju nestrpljiva i odustaju. No, puzzle koje su prejednostavne ne pružaju dovoljno izazova da potaknu fokus i strpljenje vašeg djeteta.

Kako odabrati puzzle za svoje dijete?

Za dvogodišnjaka obično su najprikladnije puzzle s nekoliko dijelova. No, za četverogodišnjaka pokušajte s puzzlama do 30 dijelova s ​​velikim dijelovima. Starija djeca mogu riješiti i teže puzzle.

Naravno, ovo su samo općenite smjernice, a ne ustaljena pravila.

Na primjer, možete dati podnu slagalicu/puzzle od 80 dijelova djetetu koje ima 3 godine. Ali to bi vjerojatno zahtijevalo da pomognete djetetu na početku kako biste izbjegli frustraciju.

Ponekad je neizbježno da djeca trebaju podršku da bi riješila zagonetku:

 • Možete započeti slaganjem puzzli s njima ili ponuditi neko usmeno vodstvo.
 • Zatim, kako vaše dijete gradi svoje vještine, pokušajte postupno smanjiti svoju intervenciju.
 • Na kraju biste trebali moći sjediti u blizini i samo gledati kako se koncentriraju bez vaše pomoći.

Vještine rješavanja problema uz puzzle

Slaganje puzzli predstavlja osnovni problem. Dijelovi su svi izmiješani i moraju se organizirati i sastaviti. To stvara priliku za učenje vještina rješavanja problema.

Roditelji i odgojitelji mogu pomoći djeci u slaganju puzzli podučavajući ih strategijama. Evo nekoliko jednostavnih koje možete isprobati:

 • Nakon što izvadite puzzle, možete reći svom mališanu da okrene sve dijelove tako da strana sa slikom svih dijelova bude okrenuta prema gore.
 • Pokažite svom djetetu kako prepoznati rubne dijelove. Zatim prvo sastavite obris puzzle.
 • Naučite dijete da sortira dijelove po boji ili predmetu. Na primjer, ako se u slagalici nalazi crveni cvijet, potražite crvene dijelove i stavite ih na hrpu.

Ove strategije sortiranja uče djecu rastaviti veliki zadatak na manje. To je vrlo važna vještina rješavanja problema za učenike.

Djeca slažu puzle

Zatim, djeca također moraju donositi odluke kada slažu dijelove puzzla. Što ako komad ne pristaje? Možete predložiti da preokrenu komad ili da ga sačuvaju za kasnije. Polako će vaše dijete naučiti kada treba nastaviti pokušavati, a kada ostaviti komad sa strane.

Prednosti puzzla za djecu

Puzzle su jedne od omiljenih igračaka za malu djecu. Dolaze u svim oblicima i veličinama i razlikuju se po težini, što ih čini prikladnima za različite dobi, čak i u odrasloj dobi.

Puzzle su važne za razvoj mališana i ključne su u predškolskom i vrtićkom razdoblju. Puzzle razvijaju mnoge vještine, što ih čini savršenom obrazovnom igrom tijekom ranih godina.

Evo nekoliko prednosti slaganja puzzli u ranom djetinjstvu.

Fine motoričke vještine

Puzzle su izvrstan alat za razvoj fine motorike. Dok djeca rukuju malim dijelovima, jačaju svoje mišiće prstiju. Moraju ih podići, okrenuti i pažljivo držati kako bi ih spojili, što zahtijeva dobru kontrolu.

Kao i kod drugih finih motoričkih aktivnosti, pobrinite se da veličina dijelova odgovara dobi i razvoju djeteta. Mlađa djeca trebaju vježbati s većim dijelovima puzzli prije nego što nauče rukovati malima.

Grube motoričke vještine

Određene puzzle, poput velikih podnih slagalica, također mogu razviti grubu motoriku. Kako djeca trebaju pomicati svoja tijela dok ih izgrađuju, jačaju veće mišiće.

Pokret istezanja preko tijela kako bi se podigao dio s lijeve ili desne strane djeteta, ili postavljanje u položaj naginjući se preko središta tijela, odličan je za učenje prelaska središnje linije.

Vizualna percepcija

Kada djeca sastavljaju puzzle, njihove oči vide oblike, slike i forme na dijelovima i te se informacije šalju mozgu da ih protumači. To se zove vizualna percepcija.

Bez ove vještine ne biste znali niti razumjeli zašto bi se dva dijela trebala povezati, ili kako oni čine dio veće slike. Vizualna percepcija je važna za učenje čitanja i pisanja, što čini slaganje puzzli odličnom aktivnošću ranog opismenjavanja i prije pisanja.

Puzzle grade nekoliko aspekata vizualne percepcije kao što su:

 • Vizualno pamćenje – sposobnost pamćenja onoga što se vidi.
 • Vizualna diskriminacija – uočavanje sličnosti i razlika u stvarima.
 • Vizualno razumijevanje – shvaćanje smisla onoga što vidite.
 • Percepcija oblika – prepoznavanje uobičajenih oblika.
 • Vizualna analiza i sinteza – uočavanje uzoraka i njihovo spajanje.
 • Vizualno zatvaranje – sposobnost prepoznavanja što je predmet gledanjem njegovog dijela (npr. djelić oka na djeliću puzzle).
 • Koordinacija oko-ruka

Također dio razvoja vizualnih vještina, koordinacija oko-ruka je sposobnost ruku i očiju da rade zajedno kako bi funkcionirali i obavljali zadatke, kao što je hvatanje lopte ili vezanje vezice.

Slaganje slagalica od rane dobi jednostavan je način za izgradnju koordinacije oko-ruka i razvoj djetetove vizualno-motoričke integracije, također važne vještine za učenje pisanja.

Rana matematika

Tijekom igranja s puzzlama, djeca uče vidjeti uzorke i oblike, u dijelovima kao i u cijeloj slici.

Prepoznavanje oblika važan je aspekt geometrije, a uzorci se mogu pronaći u gotovo svim matematičkim konceptima.

Raspon pažnje

Jeste li ikada primijetili da kada dijete slaže slagalicu sjedi mirno nekoliko minuta duže nego inače i izgleda kao da je izgubljeno u onome što radi?

Ova je aktivnost izvrsna za pridobiti dijete da usredotoči svu svoju pažnju, bez ometanja, i to je aktivnost koja može polako uvježbati dijete da se koncentrira na sve dulja razdoblja.

S mnogim drugim aktivnostima, dijete može započeti i prestati čim dođe do raspoloženja. Slagalica, međutim, nije potpuna dok se ne sastavi svaki dio.  To stvara motivaciju za dijete da nastavi dok ne završi, zajedno s osjećajem postignuća.

Rješavanje problema

Pogledajte malo bolje djecu koja slažu puzzle i vidjet ćete kako im „iz ušiju izlazi dim“. Puzzle ih tjeraju na razmišljanje. Puzzle su upravo to – zagonetke. To treba shvatiti na logičan način, putem pokušaja i pogrešaka, ili usklađivanjem boje, oblika, uzorka itd.

Kockice za viježbu sposobnosti riješavanja problema

Poučavanje djece o rješavanju problema trebalo bi se odvijati tijekom igre, dajući im dovoljno prilika za vježbanje ove vještine.

Samostalna igra

Igranje puzzlama izvrstan je način poticanja neovisne igre. To je aktivnost za koju nije potrebna intervencija odraslih, a rado se može obavljati i bez vršnjaka.

To može pomoći djeci da se nauče sami zabavljati, posebno dok su mala i stalno traže pozornost odraslih.  Igrajući se određeno vrijeme sami, uče pronaći načine da se igraju i stimuliraju sami sebe, a također uče radost privatnog, mirnog vremena.

Prostorni odnosi

Razvijanje prostornih odnosa odnosi se na učenje kako su objekti postavljeni u prostoru, jedan u odnosu na drugi. Ovo je važno za čitanje i pisanje te razumijevanje položaja brojeva i slova, kao i njihove orijentacije (npr. razlikovanje slova b i d).

Kognitivni razvoj

Sastavljanje puzzli u ranom djetinjstvu ima sveobuhvatne kognitivne prednosti. Istraživanje pokazuje da vrste slagalica koje dijete može napraviti zapravo pokazuju njihovu razinu kognitivnog razvoja. Dok trogodišnjak uglavnom sastavlja slagalicu metodom pokušaja i pogreške, četverogodišnjak slaže dijelove na temelju informacija na slici.

Djeca moraju dostići određeni stupanj razvoja kako bi uspješno sastavljala puzzle. Možete vidjeti napredak kod vlastite djece kada počnu shvaćati kako se dijelovi slažu zajedno i da nisu nasumični.

Također mogu početi slijediti vlastiti proces – kao što je prvo izgradnja granice ili početak s dijelovima koji izgledaju slično.

Povjerenje

Sposobnost rješavanja puzzli djetetu jača samopouzdanje, pogotovo jer je sve to napravilo samostalno. Djetetu daje osjećaj sposobnosti i postignuća.  Upravo iz tog razloga djeci je važno ponuditi puzzle primjerene dobi. Puzzle bi trebale biti izazov, ali da ih je moguće samostalno dovršiti.

Dijete koje se bori i probija kroz puzzle postat će frustrirano i na kraju odustati. Također će biti manje vjerojatno da će sljedeći put posegnuti za slagalicom.

Ustrajnost

Dijete koje je posvećeno dovršavanju svoje puzzle i nastavlja je završavati, iako to zahtijeva koncentraciju dulju nego što obično može, dijete je koje razvija ustrajnost. Ovo je vještina koja je korisna u svakom aspektu škole i života nakon škole.

Djeca također moraju prevladati frustraciju zbog neslaganja točnih dijelova i pravljenja nekoliko pogrešaka, kako bi izgradila malo hrabrosti i odlučnosti.

Memorija

Puzzle pomažu u povećanju pamćenja. Djeca vježbaju pomoću puzzla i moraju zapamtiti koji će se dio gdje popraviti. Ova praksa im pomaže da povećaju pamćenje.

Samopoštovanje

Nakon što dovrše puzzle pruže im radost obavljanja konstruktivnog posla. Osjećaju se sigurnima u sebe i vjeruju da su sposobni riješiti sve druge puzzle. Ovaj pozitivan osjećaj ih pokreće pozitivno u njihovim životima.

Socijalizacija

Puzzle čine da se djeca druže. Uče dijeliti, surađivati, komunicirati, čekati na svoj red, učiniti ih poniznim, dati im osjećaj cjelovitosti i učiniti ih aktivnijima u grupama. Djeca imaju potrebu za suradnjom te osjećaju zadovoljstvo radom prema zajedničkom cilju. Tako se djeca druže.

Razvoj jezika i koncepta

Puzzle jačaju vokabular, poput oblika, boja, životinja i prijevoza. Također mogu pomoći mališanima u vježbanju izražajnih jezičnih vještina kao što je traženje (geste se računaju) i receptivnih jezičnih vještina kao što je praćenje jednostavnih uputa. Oblici i slike na dijelovima predstavljaju stvari i pojmove. Oni će se dodatno ojačati ako roditelj iskoristi priliku da proširi dječji vokabular.

Opuštanje

Posljednje, ali svakako ne najmanje važno, slaganje puzzli je tako ugodna i umirujuća aktivnost da čak i mnogi odrasli uživaju raditi ih.

Oslobađa stres, potiče sabranost i dobar je način za smirivanje anksioznog djeteta. To je također odlična aktivnost koju možete učiniti kada se želite opustiti nakon aktivne igre.

Ovo su samo neke od mnogih prednosti slagalica za malu djecu i djecu u predškolskoj dobi/vrtiću.

Zaključak

Naizgled jednostavna aktivnost spajanja različitih dijelova izvrsna je metoda učenja djece novim stvarima. Sudjelovanje roditelja u aktivnostima slaganje puzzli može biti zabavno za povezivanje s vašim djetetom dok istovremeno potiče kognitivni razvoj.

Mini Genie-v asortiman puzzli ne samo da daje vašem djetetu ove prednosti dok rješava zagonetku, već također djeluje kao alat za poticanje znatiželje. Uz naše puzzle, dijete ne samo da dovršava slagalicu, već ih također koristi za učenje o određenim temama i raspravu o njima.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager