Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Najbolje edukativne igračke za vaše dijete

Najbolje edukativne igračke za vaše dijete

Djeca se igraju sa edukativnom igračkom
Svi članci
Petak, 17. svibanj 2024.

Što se mališana tiče, igranje je igranje. No ako ste roditelj, proces igre vjerojatno želite obogatiti poticajnim sadržajem koji će se dugoročno odraziti na razvoj vještina presudnih za daljnji život. Edukativne igračke savršen su alat za motivirajući razvoj djeteta, odnosno prvi korak u njegovu cjelovitom napretku.

Naizgled skromne i manje upadljive od sofisticiranih suvremenih opcija, edukativne su igračke suptilan, a djelotvoran način da za djecu igranje postane aktivno učenje, a aktivno učenje - igranje. Riječ je o igračkama koje nadilaze puku razonodu, a njihov ih pomno osmišljen dizajn čini ranim okidačem za razvitak, poticanje interesa i maštovitosti te usvajanje temeljnih vještina presudnih za cjeloživotno učenje.

Neovisno o uzrastu kojemu su namijenjene ili konkretnoj vrsti igračke za koju se odlučite, njihov je učinak na intelektualne, emocionalne, motoričke i kreativne kapacitete neporeciv, a domet dalekosežan. Omogućujući aktivnu igru u kojoj dijete samostalno otkriva zakonitosti svijeta koji ga okružuje, edukativne igračke izazove u igri prije svega čine prilikama za nadvladavanje prepreka te fokusirani razvoj.

One okupiraju pozornost, igrom potiču znatiželju, a pronalaskom rješenja na zabavan način jačaju samopouzdanje, upornost i domišljatost. Izborom odgovarajuće edukativne igračke možete svoje dijete od najranije dobi pripremiti za život pun istraživanja i otkrivanja.

Utjecaj edukativnih igračaka na razvoj djece

Odrastanje djece uzbudljiv je i sveobuhvatan proces, a svako igranje prilika za prekretnice, otkriće i razvoj. Kako bi im omogućili kontinuiran, fokusiran i aktivan razvoj, roditelji svakodnevno traže načine da djeca, u sigurnom i zaigranom okruženju, prigrle urođenu znatiželju i ostvare svoje potencijale.

Za te ciljeve edukativnim igračkama nema premca; od najjednostavnijih kocki za slaganje, preko pribora za kreativno izražavanje, sve do složenijih STEM-setova, one kroz zabavu sustavno usmjeravaju načine na koje djeca istražuju, uče, a u konačnici i napreduju.

U suvremeno doba, gdje igranje i interakciju sve više zaposjedaju ekrani i tehnologija, edukativne igračke poticajna su i živa alternativa baš zato što im krajnji cilj nije pasivna razonoda. Igrom svladavajući prepreke te usvajajući raznolika znanja, djeca aktivno angažiraju vlastiti intelekt i jačaju svoje kapacitete, što edukativne igračke čini nezamjenljivim resursom za samostalan i praktičan razvoj kognitivnih, jezičnih, motoričkih i socijalnih vještina. Saznajte zašto.

Kognitivne vještine

Edukativne igračke poput slagalica, kockica za slaganje i razvrstavanje ili igara temeljenih na pamćenju presudne su za kognitivni razvoj mališana jer se oslanjaju na vještine rješavanja problema, logičko razmišljanje, razvoj prostorne inteligencije te poticanje znatiželje.

Djeca samostalno istražuju uzročno-posljedične veze i vježbaju kritičko zaključivanje, a aktivno ih stimulirajući zabavom i otkrivanjem, edukativne igračke postavljaju temelje za cjeloživotni intelektualni rast.

Jezične vještine

Motivirajuće edukativne igračke koje promiču razvoj vokabulara, fonetike i komunikacije svojski će se odraziti na jezične vještine djeteta. Igračke poput abecednih kocki, igara temeljenih na riječima ili jednostavnijih knjiga koje potiču i razumijevanje i izražavanje zahvalni su elementi poticajne igre.

Djeca pomoću njih unapređuju baratanje jezikom, osvještavaju jezične strukture, a slobodnije inačice poput pričanja priča ili igranja uloga daju im priliku verbalno se izraziti, komunicirati s drugima te razviti socijalne vještine.

Motoričke vještine

Edukativne i motoričke igračke ključne su za kontinuiran razvoj grube i fine motorike. Slaganje slagalica, upravljanje kockicama, crtanje, pisanje, loptanje ili igranje plastelinom zahtijevaju preciznu i spretnu koordinaciju tako da djeca razvijaju okretnost i kontrolu nad finijim pokretima.

Djete se igra sa čašama u boji

S druge strane, gruba motorika razvija se pomoću penjalica, društvenih igara ili prostirki koje kombiniraju snagu i koordinaciju. Roditelji tako podržavaju razvoj fizičkih vještina važnih za učinkovitu interakciju sa svijetom oko sebe.  

Socijalne vještine

Kad je igranje podstavljeno dijeljenim iskustvom i zajedničkim učenjem, dijete dobiva itekako snažan zalog za društveni razvoj. Suigrom i otvorenom komunikacijom s drugima, aktivnostima koje potiču zdravu suradnju i suosjećanje te pružaju prilike za kolaborativni napredak ili rješavanje sukoba, edukativne igračke temeljito njeguju pozitivne socijalne interakcije u djece.

Društvene igre, setovi za izgradnju ili igranje uloga, igre fokusirane na emocije i timski sportovi aktiviraju različite socijalne kontekste, a u njima mogućnosti za stjecanje i jačanje temeljnih socijalnih vještina.

Kako odabrati prikladnu edukativnu igračku?

Pronalazak ispravne igračke roditeljima može biti zahtjevan zadatak jer ovisi o nekoliko faktora (npr. edukativnim prioritetima, uzrastu djeteta i njegovim jedinstvenim interesima, cijeni igračke...).

U mnoštvu je opcija važne i korisne prednosti pojedinih igračaka lako previdjeti, zbog čega bi prvi korak trebao biti istražiti ponudu primjerenu uzrastu vašeg djeteta, a zatim pronaći onu koja optimalno odgovara njegovim mogućnostima i potrebama.

Pripazite pritom da ona odgovara i vašim edukativnim željama i konkretnoj edukativnoj vrijednosti za dijete jer bi ga igračka zahtjevnija od njegovih trenutnih kapaciteta mogla odvratiti od igre. Priklonite se onima koje produktivno izazivaju njegov um i tijelo. Igračke otvorenog tipa, bez jasnog principa igre i ciljanog ishoda, nude raznolike i dugotrajne mogućnosti za igranje, prilagođene rastućim sposobnostima vašeg djeteta.

Važna će stavka svakako biti sigurnost; lagane i oble igračke velikih dijelova, napravljene od neotrovnih materijala, najsigurniji su izbor jer eliminiraju potencijalnu ugrozu tijekom igre. Budući da nisu sve aktivnosti jednako zahtjevne, razvedene i uredne, vodite računa o perivosti kako biste sebi olakšali vođenje brige o igrački, a djetetu osigurali da se uvijek igra s čistom i održavanom igračkom.

Premda još nije posve razvijeno, dijete je individua s vlastitim preferencijama. Obratite pozornost na njih kako biste pronašli onu edukativnu igračku koja odgovara njihovim specifičnim interesima i potiče kreativnost te učinkovitu i zabavnu igru. Konzultirajte roditelje vršnjaka jer se vjerojatno suočavate sa sličnim dilemama i mogli biste se međusobno uputiti u pravom smjeru za odluku. Sve vam ove varijable mogu znatno olakšati proces odabira, a onda se i upadljivo odraziti na dugoročni razvitak djeteta.

Vrste edukativnih igračaka

Želite osigurati da vaše dijete istovremeno uživa u igri i stječe vrijedna znanja za daljnji život, ali ne znate odakle početi? Ne brinite. Uz naš ćete vodič lako pronaći idealnu edukativnu igračku za svoje dijete i pružiti mu sate poučne zabave.

STEM-igračke

Integracija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike nije zaobišla ni svijet igračaka, naprotiv. Edukativne igračke ovog tipa djeci omogućuju iskustvo praktičnog učenja koje promiče kritičko razmišljanje, rješavanje problema i razvoj inovativnosti.

Od robota do jednostavnijeg kodiranja, od znanstvenih eksperimenata do izgradnje modela, STEM-igračke stimulativan su korak prema snalaženju u tehnološkom dobu. Ulaganjem u igru koja znanost čini opipljivom, poticajnom i zabavnom, ulažete u inovatore sutrašnjice.

Igračke za slaganje

Ne bez jakih razloga, igračke za slaganje omiljeni su odabir roditelja za poticajnu igru. Ova naizgled jednostavna igračka zapravo služi razvoju mnogih vještina; upravljanjem i povezivanjem predmeta djeca jačaju prostornu inteligenciju, a usavršavaju finu i grubu motoriku te koordinaciju pokreta.

Ako je na njima nešto otisnuto, djeca slažući kocke ili povezujući magnete mogu usvajati osnovne pojmove poput boja, slova ili brojeva, kreativno istražiti mogućnost igre kroz potencijalne strukture te razviti vještine rješavanja problema.

Puzzle i mozgalice

Pametne, poticajne i popularne, razne mozgalice i puzzle za decu vrijedan su alat za temeljit razvoj brojnih vještina. Ova vrsta edukativnih igračaka zasniva se na produktivnoj stimulaciji dječje znatiželje i njihovih kognitivnih vještina tako što im okupira pozornost, trenira koncentraciju te obilato potiče pamćenje, logičko razmišljanje i rješavanje problema. Dodajući oblike, slike ili mogućnost prijelaza s 2D-plohe na trodimenzionalni objekt, edukativni aspekt raste proporcionalno zabavi.

Djeca se igraju sa puzzlama

Društvene igre

Razne vrste edukativnih društvenih igara (previđene za unutra ili vani, na ploči ili u pokretu...) pospješuju dugoročni učinak na intelektualni, emocionalni, socijalni i motorički razvoj djeteta.

Igrajući se s vršnjacima, ovisno o tipu igre, djeca poticajno i zabavno usvajaju matematičke i jezične sposobnosti, jačaju sposobnost rješavanja problema, vještine rada u timu te grubu motoriku. Drugim riječima, svladavaju i razvijaju pozitivne društvene obrasce.

Kreativne igračke

Oslanjajući se na beskonačnost dječje mašte, kreativne igračke otvorenog tipa nude pregršt mogućnosti za inovativnu igru. Upoznavanje djece s bilo kakvim umjetničkim izričajem (crtanjem, sviranjem, igranjem uloga, smišljanjem priča...) ponudit će im alate za nesputano samoizražavanje, poboljšati komunikacijske vještine i pomoći ojačati emocionalnu inteligenciju.

Zaključak

Edukativne igračke ključni su alat u poticajnom i cjelovitom razvoju djece. Osim što pružaju sate zabave, dizajnirane su tako da istovremeno stimuliraju um mališana, čime aktivno djeluju na njihove intelektualne, emocionalne, motoričke i socijalne vještine.

Pronalazak prikladne edukativne igračke važan je korak za ranu podršku djetetova napretka, a odabiru će najčešće presuditi raznoliki faktori od uzrasta i interesa do edukativnih prioriteta. Svaka od njih, radilo se o STEM-igračkama, mozgalicama, slagalicama ili kreativnim društvenim igrama, pruža mogućnosti za učenje usklađene s jedinstvenim potrebama i sklonostima pojedinog djeteta.

Igrajući se s edukativnim igračkama, djeca stvaraju temelje za uspješan i cjelovit razvoj, pripremajući se za svladavanje i usvajanje bilo kojih prilika koje ih u daljnjem životu čekaju.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager