Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Motoričke igračke - Kako pomažu u razvoju djeteta?

Motoričke igračke - Kako pomažu u razvoju djeteta?

Svi članci
Četvrtak, 30. svibanj 2024.

Djeca brzo rastu i razvijaju se tijekom svojih ranih godina. Počinju samostalno istraživati ​​svoj svijet. Njihova koordinacija se poboljšava i počinju raditi više stvari samostalno. Postoji mnogo načina na koje možete pomoći svom djetetu da razvije finu i grubu motoriku (kretanje), a jedan od njih su igračke namijenjene razvoju motorike – motoričke igračke.

Zašto su igračke toliko važne u razvoju djeteta?

Igračke su predmeti koje djeca koriste za zabavu dok istovremeno istražuju prekrasan svijet oko sebe, neprestano se educiraju, igraju uloge i istražuju kako najbolje izraziti svoje emocije.

Budući da se igračke mogu koristiti kao simboli za druge stvari, one imaju veliki potencijal pomoći djeci da razumiju veće koncepte.

  • Igračke poboljšavaju motorički razvoj – Kada djeca hvataju igračke i uče kako njima manipulirati, ona učinkovito vježbaju motoričke vještine i postaju vještija u koordinaciji oko-ruka. To pomaže djeci napredovati kroz različite faze tjelesnog razvoja.
  • Igračke potiču kreativnost i maštu – Kada djeca dobiju set igračaka kao što su kocke za gradnju ili lutke, ona će ih koristiti za stvaranje priča dok se igraju. Igračke postaju više od onoga što zapravo jesu. Kad djeca to rade, uče shvatiti svijet i pomaže im da stvari vide šire.
  • Igračke poboljšavaju kognitivni razvoj – Igračke njeguju dječji kognitivni razvoj tijekom najvažnijih godina djetinjstva. Igračke potiču razinu koncentracije i pojačavaju pažnju i pamćenje. S druge strane, kognitivni razvoj tijekom djetinjstva poboljšava dječju sposobnost pristupanja jezičnim i matematičkim vještinama na zabavan način.
  • Igračke uče djecu o STEM-u – Djeca uvijek upijaju informacije iz svoje okoline. A igračke djeci nude još jedan način istraživanja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Bez obzira na to jesu li igračke jednostavne ili složene, one imaju nešto za naučiti djecu i naglasiti važnost igračaka u razvoju djeteta.
  • Igračke pomažu u emocionalnom razvoju – Kad djeca imaju omiljene igračke, vježbaju zbližavanje na vrlo zdrav način. Kada se roditelji igraju sa svojom djecom, to im zauzvrat pomaže da se povežu s ljudima. Ovo je način na koji igračke pružaju odličan alat za povezivanje, izgradnju pozitivnih sjećanja i način interakcije s njihovim osjećajima.

Što je motorički ili fizički razvoj?

Djeca brzo rastu i razvijaju se u prvih pet godina u četiri glavna područja razvoja. Ta područja su motoričko (tjelesno), komunikacijsko i jezično, kognitivno te socijalno i emocionalno.

Motorički razvoj podrazumijeva fizički rast i jačanje djetetovih kostiju, mišića te sposobnost kretanja i dodirivanja okoline. Motorički razvoj djeteta dijeli se na dvije kategorije: finu motoriku i grubu motoriku.

Fina motorika se odnosi na male pokrete šaka, zapešća, prstiju, stopala, nožnih prstiju, usana i jezika. Grube motoričke vještine uključuju motorički razvoj mišića koji bebama omogućuju da drže glavu, sjede i pužu te na kraju hodaju, trče, skaču i preskaču.

djete se igra sa kamion igračkom

Tipičan razvoj motoričkih vještina ima predvidljiv slijed. Počinje od unutarnjeg dijela tijela, uključujući glavu, vrat, ruke i noge, a zatim prelazi na vanjsko tijelo kao što su ruke, stopala, prsti na rukama i nogama. Motorički razvoj važan je tijekom cijelog djetetovog ranog života, jer je fizički razvoj povezan s drugim područjima razvoja. Na primjer, ako dijete može puzati ili hodati (gruba motorika), ono može lakše istraživati ​​svoje fizičko okruženje, što utječe na kognitivni razvoj. Socijalni i emocionalni razvoj napreduje kada dijete može govoriti, jesti i piti (fina motorika).

Što su prekretnice fine i grube motorike?

Prekretnice su ponašanja koja ukazuju na tipične faze rasta i razvoja. Prekretnice se događaju u svakoj dobi. Mnoge naše grube i fine motoričke prekretnice događaju se unutar određenog vremenskog raspona, pa se ovaj popis može koristiti kao smjernica.

Svako se dijete razvija vlastitim tempom i ako ste zabrinuti zbog kašnjenja u razvoju, bilo bi dobro te brige prenijeti svom pedijatru.

Novorođenče do dva mjeseca razvojne prekretnice: Do dva mjeseca djeca bi trebala početi podizati glavu dok su u trbušnom položaju i gurati se na podlaktice. Mogu čvrsto stisnuti prste i jednom rukom kratko držati zvečku. Također počinju prinositi ruke ustima.

Tri do pet mjeseci razvojne prekretnice: S tri mjeseca djeca mogu više podići glavu dok leže na trbuščiću i podići se više na podlakticama. Za fine motoričke vještine, djeca mogu uhvatiti konac i povući ga, držati se za blok i ispružiti ruke prema igrački dok leže na leđima.

U dobi od četiri mjeseca, grube motoričke sposobnosti djece dopuštaju im da sjede s rukama na podu ispred sebe i da se povuku u sjedeći položaj s uvučenom bradom. Oni također mogu prinijeti svoje ruke središnjoj liniji za vrijeme igre.

S pet mjeseci djeca se počinju prevrtati s trbuha na leđa i premještaju težinu dok su na trbuščiću. Također su u stanju podići ruke na noge dok su na leđima. Također počinju pokazivati ​​finu motoričku vještinu hvatanja bloka malim i prstenjakom.

Šest do osam mjeseci razvojne prekretnice: U ovoj dobi djeca obično počinju biti pokretljivija. Prekretnice u vještinama grube motorike šestomjesečne djece uključuju okretanje s leđa na trbuh, guranje na ruke s trbuha i samostalno sjedenje. Sa sedam mjeseci djeca počinju puzati na trbuhu i mogu zadržati četveronožni položaj (na rukama i koljenima). A s osam mjeseci stvarno „polete“, pužući na rukama i koljenima, prelazeći iz sjedećeg u četveronožni položaj i povlačeći se da ustanu uz podršku.

Tijekom tog vremena djeca također razvijaju fine motoričke vještine pomicanja zvečke u luku od 90°, hvatanja igračaka cijelim rukama i korištenja grabuljanja s rukama okrenutim prema dolje za hvatanje malih igračaka.

Devet do jedanaest mjeseci razvojne prekretnice: S devet mjeseci djeca počinju hodati po površinama i namještaju. S deset mjeseci već nekoliko sekundi stoje samostalno. A do jedanaest mjeseci stoje duže i počinju koračati.

Tijekom tog vremena također razvijaju fine motoričke vještine pljeskanja rukama, hvatanja i povlačenja, što se često pokazuje skidanjem obje čarape.

djete slaže kockice

Dvanaest do četrnaest mjeseci razvojne prekretnice: Do ove dobi djeca su sposobna puzati rukama i nogama po tlu u medvjeđem puzanju, prelaziti iz sjedećeg u stojeći položaj, samostalno hodati i puzati na kat. Također mogu, na primjer, otvoriti knjigu i staviti oblikovane igračke u odgovarajuće rupe na ploči za oblikovanje. Također su sposobnija držati manje predmete pomoću kliješta (kažiprst i palac), počinju držati markere u šaci, a također počinju pokušavati koristiti žlice za hranjenje.

Razvojne prekretnice za 15-18 mjeseci: Između 15 i 18 mjeseci, djeca počinju puzati niz stepenice, kao i hodati uz i niz stepenice uz pomoć, bilo odrasle osobe ili uz pomoć zida. Također će moći hodati unatrag. Za to vrijeme mogu složiti 2-3 kocke, pravilno postaviti dva oblika na ploču za oblikovanje i držati marker na način “preko ruke”.

Razvojne prekretnice za 19-24 mjeseca: Djeca počinju trčati u ovoj dobi i mogu se uspinjati stepenicama. Također mogu okrenuti 3 stranice, jednu po jednu, složiti 4-6 kocki i crtati okomite crte.

Razvojne prekretnice za 2-3 godine: U ovoj dobi djeca bi trebala moći održavati ravnotežu na jednoj nozi nekoliko sekundi, penjati se stepenicama naizmjeničnim korakom i spuštati niz stepenice korakom. Znaju složiti 8-10 kocki, povući vodoravnu crtu, nanizati 2-4 perle na crtu, nacrtati krug, a vješto koriste žlicu i počinju pokazivati ​​interes za korištenje vilica. Oni također mogu jednom rukom držati predmet dok drugom koriste neku radnju, kao što je stabiliziranje komada papira dok crtaju. Mogu otkopčati velike gumbe te držati i rezati sigurnosnim škarama.

Razvojne prekretnice za 3-4 godine: Za to vrijeme djeca postaju bolja u održavanju ravnoteže i mogu stajati na jednoj nozi 3-4 sekunde. Također mogu šutirati loptu, trčati i skakati. Također mogu zašiti tri rupe, iscrtati križ horizontalnih i okomitih linija, zakopčati i otkopčati velike gumbe i uhvatiti marker u držač za tronožac. Također mogu manipulirati malim gumbima i koristiti škare za rezanje ravne linije.

Razvojne prekretnice za 4-5 godina: Kad dođu u školsku dob, djeca su sposobna skakutati na jednoj nozi, duže održavati ravnotežu na jednoj nozi i preskakati. Također mogu crtati kvadrate, izrezati jednostavne oblike na papiru i ustanovili žele li najčešće koristiti desnu ili lijevu ruku.

Koje su igračke najbolje za razvoj fine motorike djeteta?

Fina motorika su mali pokreti koji se javljaju u rukama, zapešćima, prstima, stopalima, nožnim prstima, usnama i jeziku. Osnovna fina motorika je sposobnost djeteta da koristi male mišiće, posebno u rukama i prstima za uzimanje malih predmeta, držanje žlice, okretanje stranica u knjizi ili korištenje olovke ili bojice.

Sjajan način za razvoj fine motorike kod beba je uključivanje korištenja igračaka za finu motoriku koje mogu biti u rasponu od igračaka za uvlačenje konca, igračaka za vezivanje i aktivnosti koordinacije oko-ruka. Ove igračke za finu motoriku omogućuju djeci da razviju osjećaj neovisnosti i samopouzdanja dok stječu kontrolu nad svojom okolinom, dok također pospješuju razvoj mozga kroz igru ​​s interaktivnim motoričkim igračkama.

U Mini Genieu imamo fantastičan i sveobuhvatan asortiman igračaka za finu motoriku za podršku razvoju u ranim godinama.

  • Slaganje i razvrstavanje igračaka: Igračke za slaganje izvrsne su za razvoj djetetove fine motorike. Podizanje i odlaganje predmeta na mjesto vježba mišiće djetetove ruke i kontrolu mišića. Ali slaganje ne samo da poboljšava finu motoriku djece, već također razvija bolju koordinaciju oko-ruka i percepciju dubine te uči djecu prostornoj percepciji (kao ispod i na). Također pomažu djeci sa zakonima fizike, kao što su gravitacija i ravnoteža. Općenito, izvrstan su alat za učenje.
  • Povezivanje ljepljivaca: Ljepljivci za povezivanje SQUIGZ su praktični i vrlo zabavni za malu djecu. Povezivanje u lance ili druge oblike i njihovo razdvajanje zahtjeva snagu mišića i koordinaciju oko-ruka.
  • Čašice za kupanje: Igračke za kupanje ne moraju biti napredne kako bi vaša beba naučila i vježbala svoju finu motoriku i koordinaciju oko-ruka. Male čašice izvrsne su za vježbanje punjenja, točenja i mjerenja – upoznajući ih s pojmovima kao što su manje i više.
  • Igračke za pijesak: Poput kupanja, igranje u pijesku je i zabavno i razvijajuće. Rukovanje malim lopaticama te punjenje i pražnjenje čašica trenira njihove fine motoričke sposobnosti i koordinaciju oko-ruka te djeci daje razumijevanje volumena i kapaciteta. Nadalje, igra u pijesku također je izvrsna za istraživanje osjetilnog razvoja i razvoj njihovog taktilnog osjetila (djetetov osjet dodira, pritiska i temperature).
  • Zveckanje igračaka: Zvečka je često prva igračka koju dijete dobije. Da bi moglo držati zvečku, dijete mora razviti refleks hvatanja. Kako se njihova fina motorika razvija, naučit će držati i tresti zvečku, učeći ih o kretanju i zvukovima (ako zvečka ima zvono ili neki drugi zvuk).

Zašto su grube motoričke vještine važne za malu djecu?

Gruba motorika je nevjerojatno važna za malu djecu jer su te vještine odgovorne za početak izgradnje snage, samopouzdanja i kretanja u tijelima male djece.

Budući da su svi pokreti fizički, mališanima također pružaju priliku za vježbanje i tjelesnu aktivnost koja je ključna za njihov zdrav razvoj kostiju i mišića, kao i za vođenje zdravog načina života.

Razvijanje grubih motoričkih vještina također počinje graditi temelje koji omogućuju djetetu da sudjeluje u složenijim vještinama kako raste, na primjer igranje košarke ili pridruživanje nogometnom timu.

djete se igra sa motoričkom igračkom

Igračke koje pomažu u razvoju grubih motoričkih vještina su, na primjer, razne lopte i loptice koje su odlične za razvoj mišića i vještina kao što su koordinacija oko-noga i oko-ruka. Zatim, trampolini mogu pomoći u njegovanju ravnoteže, koordinacije, prostorne svijesti, a također pomažu u razvoju propriocepcije.

Igračke za puzanje također razvijaju grubu motoriku. U tome može pomoći staza za vožnju oko koje dijete može puzati i istovremeno gurati vozilo po stazi. Takve igračke potiču puzanje u četiri točke kako bi uključili bilateralnu koordinaciju cijelog tijela, a također njeguju ravnotežu i prebacivanje težine.

Ukratko, sve igračke koje potiču dijete na kretanje, trčanje, skakanje, puzanje, balansiranje i slično, pomažu vašem djetetu u razvoju grubih motoričkih sposobnosti.

Zaključak

Motoričke igračke važne su za razvoj djeteta jer pružaju brojne prednosti kao što su tjelesni razvoj, odnosno razvoj fine i grube motorike, pomažući djeci da poboljšaju koordinaciju, ravnotežu i snagu. Igranje s motoričkim igračkama može poboljšati i djetetove sposobnosti rješavanja problema, svijest o prostoru i razumijevanje uzročno-posljedičnih odnosa.

Nadalje, ove igračke često potiču maštovitu igru, omogućujući djeci da istražuju različite scenarije i razvijaju svoju kreativnost. Motoričke igračke mogu se koristiti i u kooperativnoj igri, promičući društvenu interakciju, dijeljenje i timski rad među djecom. Igranje motoričkim igračkama može povećati djetetovo samopoštovanje i samopouzdanje dok svladava nove vještine i izazove.

Ukratko, motoričke igračke pridonose dobro zaokruženom razvoju djece, potičući fizički, kognitivni, društveni i emocionalni rast.

U Mini Genieu možete pronaći razne igračke koje pomažu u razvoju finih i grubih motoričkih vještina.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager