Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Kako u ranoj dobi učiti matematiku uz igre i igračke?

Kako u ranoj dobi učiti matematiku uz igre i igračke?

Svi članci
Četvrtak, 20. lipanj 2024.

Važno je potaknuti ljubav prema matematici od rane dobi jer je to bitna vještina koju treba razviti; matematičke igračke ne samo da pomažu djeci razumjeti vrijednost brojeva, brojanja, prepoznavanja brojeva i prepoznavanja uzoraka, već im pomažu da se uhvate u koštac s rješavanjem problema općenito.

U kontekstu matematike, navodi se da je djeci dobro pružiti priliku da razviju svoje vještine brojanja, razumijevanja i korištenja brojeva, nauče jednostavne probleme zbrajanja i oduzimanja te opisuju oblike, prostore i mjere tijekom ranih godina obrazovanje.

Istraživanja pokazuju da su rane matematičke vještine točan pokazatelj kasnijeg akademskog uspjeha, više od ranog čitanja. Dakle, važno je da su djeca izložena matematici od ranog djetinjstva i u obrazovnom okruženju i kod kuće, a nema boljeg načina za uključivanje u matematičku aktivnost od učenja kroz igru.

Ključne matematičke vještine koju djeca uče prije škole

Naprednije matematičke vještine temelje se na ranim matematičkim "temeljima" – baš kao što je kuća izgrađena na jakim temeljima. U godinama u kojima tek prohodaju, možete pomoći svom djetetu da počne razvijati rane matematičke vještine uvođenjem ideja kao što su:

 • Osjećaj broja - Ovo je sposobnost točnog brojanja, prvo unaprijed. Zatim, kasnije u školi, djeca će naučiti brojati unatrag. Složenija vještina povezana s osjetilom brojeva je sposobnost uočavanja odnosa između brojeva - poput zbrajanja i oduzimanja. Na primjer, dijete može od najranije dobi početi brojati igrače, oblike ili loptice uz pomoć svojih roditelja.
 • Reprezentacija - Učiniti matematičke ideje "stvarnim" korištenjem riječi, slika, simbola i objekata (poput blokova). Kod djece je bitno da primjećuju kako za određen broj članova postoji određen broj predmeta, na primjer: svatko od sudionika u igri posjeduje svoju lopticu - tri sudionika, tri loptice.
 • Prostorni osjećaj - Kasnije u školi djeca će to zvati "geometrija". Ali za malu djecu to je uvođenje ideja o obliku, veličini, prostoru, položaju, smjeru i kretanju. Kocka za razvrstavanje oblika odličan je primjer igračke koja će pomoći u tome.
 • Mjerenje - Tehnički, ovo je pronalaženje duljine, visine i težine objekta pomoću jedinica kao što su centimetri, metri, grami i kilogrami. Mjerenje vremena (u minutama, na primjer) također spada u ovo područje vještine. Dijete ovu vještinu može naučiti tako da mu date zadatak da samo napuni, npr. 2 plastične čaše vode.
 • Procjena - Ovo je sposobnost da dobro pogodite količinu ili veličinu nečega. To je vrlo teško za malu djecu. Možete im pomoći pokazujući im značenje riječi kao što su više, manje, veći, manji, više od, manje od. Tu će vam odlično pomoći set različitih veličina šalica koje se mogu slagati jedna na drugu – od najveće na dnu, do najveće na vrhu.
 • Uzorci - Uzorci su stvari – brojevi, oblici, slike – koje se ponavljaju na logičan način. Uzorci pomažu djeci da nauče predviđati, razumjeti što slijedi, uspostaviti logičke veze i koristiti vještine zaključivanja.
 • Rješavanje problema - Sposobnost promišljanja problema, prepoznavanja da postoji više od jednog puta do odgovora. To znači korištenje prošlih znanja i vještina logičnog razmišljanja za pronalaženje odgovora. N primjer, kocka za razvrstavanje sa 6 gumenih oblika čvrsto privezanih špagom za stranice. Pokušaj stavljanja oblika na svoje mjesto, čak i kada probaju krivo staviti, a zatim nađu pravo mjesto, uče djecu rješavanju nekog problema.

Kako da vaše dijete zavoli matematiku od najranije dobi?

Matematika je prva apstraktna znanost s kojom se djeca susreću. Osnova je za mjerenje vremena, veličine, trajanja dana i noći, smjene godišnjih doba i razumijevanja oblika u okolišu. Istraživanja pokazuju da rano uvođenje matematike u svakodnevni život djeteta može pridonijeti razvoju apstraktnog mišljenja, razumijevanju uzročno-posljedičnih veza te potaknuti zanimanje za ovu znanstvenu disciplinu.

djete istražuje oblike

Svakodnevnom interakcijom i raznim aktivnostima djecu možete upoznati s matematičkim pojmovima prije polaska u školu, a evo kako:

Igračke (matematički setovi)

Uz pomoć Numberblocks setova, djeca će sa lakoćom shvatiti brojeve i povezanost među njima. Matematički setovi idealni su za učenje matematike u ranoj dobi.  Ovaj način učenja matematike pomaže djeci da razviju osjećaj za brojeve dok uče zbrajati i oduzimati.

Prezentacija matematike kroz predmete u okruženju

Matematika je svuda oko nas i to treba koristiti u radu s djecom. Iako je predmet njezina proučavanja apstraktan, važno je djeci prikazati matematiku kroz konkretne predmete. Igračke, staklenke, gumbi, boce, cvijeće u vrtu. Sve se može prebrojati i sve ima oblik i veličinu. Ne morate odvojiti vrijeme od dana da biste naučili matematiku.

Matematiku je dovoljno uključiti u svakodnevne aktivnosti:

 • Koliko cvjetova ima?
 • Donesi mi 4 svoje omiljene igračke.
 • Kakvog je oblika tanjur, sunce, lopta, krevet…

Jednostavnim pitanjima djecu možete naučiti brojati, razlikovati oblike i veličine, uspoređivati ​​i razmišljati o odnosima među predmetima. Zapamtite da je cilj matematike razviti logično razmišljanje, a ne naučiti formule i obrasce.

Začinite zajednički obrok matematičkim rječnikom i pojmovima

Pomaganje u kuhinji jedna je od omiljenih dječjih aktivnosti. Osim zajedničkog uživanja u obroku, ovo je izvrstan način da kvalitetno provedete vrijeme i stavite u djelo moždane vijuge svojih mališana. Zamislite samo kako će vašem djetetu biti zabavno rezati tortu plastičnim nožem na jednake dijelove za sve članove obitelji.

Na taj način ih možete upoznati s pojmom razlomaka. Razdvajanjem torte na dva dijela i njihovim ponovnim spajanjem dijete će se moći uvjeriti da ½ i ½ čine cijelu tortu.

Posluživanje kolača bit će još jedan matematički izazov. Narezanu tortu sada treba složiti u tanjure za svakog člana obitelji. To znači da vaše dijete mora brojati kriške i tanjure kako bi svatko u obitelji dobio svoj dio.

Matematika je stvarno korisna, zar ne? To je upravo poruka koju trebate poslati svom djetetu tijekom ovih aktivnosti.

Igranje društvenih igara

Društvene igre bit će vaš najbolji prijatelj u učenju matematike. Okupite cijelu obitelj i zabava može početi. Osim što uči djecu brojati, igre su idealan način da se kod djece razvije osjećaj za fair play i zdrav odnos prema natjecanju.

djeca igraju društvenu igru

To ne moraju biti igre koje već postoje, možete izmisliti aktivnost koja potiče razumijevanje matematičkih pojmova. Na primjer, u dvorištu možete nacrtati polja s brojevima, a svaki put kad dijete odgovori na matematičko pitanje, zamolite ga da stane u određeno polje. Djeca će uživati ​​u ovom aktivnom matematičkom izazovu, koji angažira i mentalno i fizički!

Crtanje i matematika

Crtanje je kreativna i zabavna aktivnost koja ima brojne dobrobiti za dječji razvoj. Osim vježbanja fine motorike, crtanje može pridonijeti boljem razumijevanju matematike. Crtanjem brojeva i oblika, bojanjem i ukrašavanjem, djeca mogu vizualizirati matematiku, omogućujući im da povezuju brojeve sa svojim crtežima i lako ih pamte.

Crtanje je i osnova geometrije, pa značajno pridonosi razumijevanju prostornih odnosa, koncentraciji, preciznosti i razvoju logičkog mišljenja.

Odabir matematičkih igračaka za malu djecu (2-3 godine)

Mala su djeca znatiželjna i vole istraživati. Oni najbolje uče kroz praktične aktivnosti i igre. Matematičke igračke koje su šarene, taktilne i interaktivne savršene su za malu djecu. Odabir pravih igračaka za malu djecu može biti izazovan zadatak, posebno kada želite potaknuti njihovo zanimanje za matematiku.

eđutim, uz pravo vodstvo, to može biti zabavno i korisno iskustvo i za vas i za vaše dijete. Mala djeca koja vole matematiku mogu imati koristi od igračaka za učenje matematike koje se fokusiraju na osnovno brojanje, oblike i vještine rješavanja problema.

 • Počnite s osnovama: Prilikom odabira matematičkih igračaka za malu djecu važno je započeti s osnovama. Jednostavne igračke poput kocki, igračaka za slaganje i slagalica izvrsne su za razvoj ranih matematičkih vještina. Ove igračke pomažu maloj djeci razumjeti oblike, veličine i uzorke, koji su temeljni matematički pojmovi.
 • Slagalice s brojevima:  Slagalice s brojevima odlična su opcija za malu djecu koja vole matematiku. Ove slagalice obično uključuju drvene ili plastične dijelove s brojevima na sebi koji stanu u odgovarajući izrez na ploči. Ove igračke pomažu u učenju male djece kako brojati, poboljšavaju njihovu koordinaciju oko-ruka i potiču njihovu sposobnost rješavanja problema.
 • Razvrstavači oblika:  Razvrstavači oblika još su jedna cool matematička igračka popularna za malu djecu. Ove igračke obično uključuju spremnik s izrezima za različite oblike i set odgovarajućih drvenih ili plastičnih dijelova u različitim oblicima. Razvrstavači oblika mogu pomoći maloj djeci da nauče o oblicima i poboljšaju svoje fine motoričke vještine vježbajući uklapanje dijelova u odgovarajuće izreze.
 • Setovi za brojanje: Setovi za brojanje izvrsna su opcija za malu djecu koja uče brojati. Ovi setovi često uključuju drvene ili plastične kocke s brojevima i slikama na njima, koje mališani mogu koristiti za vježbanje brojanja i spajanja. Kompleti za brojanje mogu pomoći maloj djeci da razviju svoje vještine prepoznavanja brojeva i poboljšaju svoje razumijevanje količine.

Odabir matematičkih igračaka za predškolsku djecu (3-5 godina)

Djeca predškolske dobi koja vole matematiku obično su spremna za složenije igračke koje predstavljaju izazov za njihove sposobnosti rješavanja problema i kritičkog razmišljanja. Na primjer, izgradnja kompleta s naprednijim oblicima i uzorcima može pomoći predškolskoj djeci da poboljšaju svoje vještine prostornog razmišljanja.

djeca slažu kockice

Društvene igre s matematičkom tematikom mogu pomoći predškolskoj djeci u vježbanju brojanja i strategije.

Evo nekih od najboljih matematičkih igračaka za predškolsku djecu:

 • Potražite igračke koje potiču brojanje. Brojanje je jedna od bitnih vještina za matematiku, a predškolci su u savršenoj dobi za početak učenja. Potražite igračke koje promiču brojanje, kao što su blokovi s brojevima, medvjedići za brojanje ili igračka kasa. Ove igračke pomoći će vašem predškolskom djetetu da razumije koncept brojeva i brojanja, što je neophodno za buduće matematičke vještine.
 • Birajte igračke koje potiču razvrstavanje i grupiranje. Razvrstavanje i grupiranje ključne su matematičke vještine koje djeca predškolske dobi trebaju naučiti. Birajte igračke koje promiču razvrstavanje i grupiranje, poput razvrstavača oblika, blokova označenih bojama ili čaša za razvrstavanje. Ove igračke pomoći će vašem predškolskom djetetu da razvije svoje organizacijske vještine i naučit će ga prepoznati obrasce i odnose.
 • Potražite igračke koje promoviraju mjerenje. Mjerenje je još jedna važna matematička vještina koju bi predškolci trebali naučiti. Potražite igračke koje promoviraju mjerenje, poput mjernih posuda, vaga ili ravnala. Ove zabavne matematičke igračke pomoći će vašem djetetu u razumijevanju pojmova veličine i težine, koji su ključni za razvoj matematičkih vještina u budućnosti.
 • Birajte igračke koje potiču rješavanje problema. Rješavanje problema važna je vještina za matematiku i život općenito. Birajte igračke koje potiču rješavanje problema, kao što su slagalice, blokovi za sastavljanje ili društvene igre. Ove igračke pomoći će vašem predškolskom djetetu da razvije svoje vještine kritičkog razmišljanja i naučiti ga pronalaženju rješenja za probleme.
 • Tražite igračke koje potiču kreativnost. Matematika i kreativnost često idu ruku pod ruku. Potražite igračke koje potiču kreativnost, kao što su umjetnički pribor, setovi za gradnju ili tijesto za igru. Ove igračke pomoći će vašem predškolskom djetetu da razvije svoju maštu i naučiti ga da razmišlja izvan okvira.

Matematičke igre u Mini Genie-u

 • Igre spajanja (Memory) pomažu maloj djeci uvježbati vizualno razlikovanje i jačaju njihovu sposobnost prepoznavanja sličnosti i razlika. Parovi kartica s odgovarajućim brojevima, oblicima ili količinama. Raširite ih i zamolite svoje dijete da pronađe odgovarajuće parove. Ova aktivnost izoštrava njihove vještine promatranja i poboljšava njihovo razumijevanje ključnih matematičkih koncepata. Testirajte vještine pamćenja, izgradite osjećaj za brojeve i vježbajte rane matematičke koncepte s ovom igrom spajanja.
 • Set slagalica može pomoći djeci istražiti magiju brojeva koja se događa kada dodaju ili oduzmu jedan brojevima od 1 do 10. Svaka se zagonetka slaže na jedinstven način tako da postoji samo jedan točan odgovor, što djeci omogućuje da sama slažu odgovore i samostalno uče.
 • Idealno za korištenje u učionici ili kod kuće, posebno izdanje MathLink® Cubes Numberblocks 1-10 Activity Set oživljava učenje. Djeca vide kako brojevi stvarno funkcioniraju i svladavaju nove ključne matematičke vještine ranog učenja kroz praktično otkrivanje i igru. Djeca također mogu naučiti više o svakom bloku brojeva s popratnih kartica s likovima i koristiti kartice s aktivnostima.
 • Nastavak na prethodni, tu je i set koji ima sve što djeci treba za korištenje posebnog izdanja Numberblocks MathLink Cubes 11-20 kocki za sastavljanje. Djeca mogu naučiti više o magiji koja stoji iza svakog broja sa šarenih kartica s likovima u kompletu i raditi 30 zabavnih matematičkih aktivnosti prikazanih na karticama aktivnosti Pisanje i brisanje. Korištenje ovog kompleta zabavan je način da se maloj djeci pomogne da razviju osjećaj za brojeve dok uče brojati, zbrajati i oduzimati te se upoznaju s osnovnim množenjem i dijeljenjem. Ovaj set idealan je za učenje matematike u ranoj dobi u učionici i kod kuće.

Zaključak

Zaključno, odabir igračaka za djecu koja vole matematiku može biti i ugodan i informativan proces. Prilikom odabira igračaka važno je uzeti u obzir djetetovu dob, hobije i postojeće matematičke sposobnosti. Potražite igračke koje potiču vještine kao što su brojanje, klasificiranje, mjerenje, analitičko razmišljanje i originalnost.

Korištenje edukativnih matematičkih igračaka može pomoći vašem djetetu u uspostavljanju čvrste osnove u matematičkim idejama i pripremiti ga za budući akademski uspjeh. Zapamtite, učenje kroz igru ​​je učinkovit način da pomognete djeci da zavole matematiku i da se zabave dok je rade. Dakle, birajte mudro i uživajte gledajući svoje dijete kako raste i uči uz prave matematičke igračke!

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager