Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Kako odrediti koje su igračke sigurne za vaše dijete?

Kako odrediti koje su igračke sigurne za vaše dijete?

Svi članci
Četvrtak, 04. srpanj 2024.

Kocke, slagalice, kiper kamioni za vožnju, loptice, zvečke… igračke su zabavne! I one su sastavni dio djetetova razvoja. Djeca trebaju  igru, baš kao što biljke trebaju vodu i sunce! Ali ponekad se igračke mogu pokazati opasnima.

Igra nije bez rizika, niti bi trebala biti, ali možemo kontrolirati većinu opasnosti kojima su djeca izložena. Igračke moraju biti sigurne prema zakonu, ali način na koji se koriste i dob djeteta važni su čimbenici u sprječavanju ozljeda.

Mnoge ozljede koje uključuju igračke događaju se kada se djeca spotaknu o njih i kada se bebe igraju igračkama namijenjenim starijoj djeci.

Donosimo vam sve o tome kako provjeriti jesu li igračke sigurne za vaše dijete, primjerene dobi i ispunjavaju li sigurnosne standarde kako biste spriječili potencijalne opasnosti.

Zašto je sigurnost igračaka važna?

Djeca vole igračke – bile one sigurne ili ne. Zato je na roditeljima da odaberu sigurne igračke u provjerenim trgovinama za svoju djecu jer svake godine tisuće djece ozlijede njihove igračke.

Utjecaj sigurnih igračaka na razvoj djeteta

Igračke utječu na dječje ponašanje na mnogo različitih načina, ali prvenstveno utječu i usmjeravaju dječje razmišljanje, njihovu društvenu interakciju sa svojim vršnjacima i na njihovu kreativnost.

Mala djeca i bebe prirodno su znatiželjni jer imaju toliko toga za naučiti o svijetu u kojem žive. Svaki susret s novim zvukom, okusom, teksturom, bojom i oblikom iskustvo je učenja. Imajući to na umu, imalo bi smisla dati im igračke koje stimuliraju njihova osjetila. Glazbene igračke i zvečke obično su omiljene među dojenčadi, kao i igračke jarkih boja. Kako rastu, djeca mogu naučiti postojanost predmeta te uzrok i posljedicu igrajući se svojim igračkama.

Zbog njihovog istraživanja kroz igru s igračkama, dijete će igračku možda pokušati staviti u usta, bacati ju i slično, a kako se u tom procesu djetetu ne bi ništa loše dogodilo – igračka mora biti sigurna!

djeca se igraju sa kockicama

Rizici od neispravnih igračaka

Igračke mogu biti neispravne zbog nemara tijekom procesa dizajna ili proizvodnje. Mnogi sadrže male dijelove koji se mogu lako progutati. Neki emitiraju otrovne kemikalije koje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Igračke koje nisu sigurne mogu izazvati sljedeće posljedice:

·  Tjelesne ozljede: Igračke s oštrim rubovima, sitnim dijelovima ili magnetima mogu izazvati posjekotine, modrice, pa čak i ozbiljne ozljede ako se progutaju ili stave u dijelove tijela kao što su nos ili uši.

·  Padovi: Ljuljačke i setovi za igranje koji imaju problema s dizajnom mogu uzrokovati pad djece i ozbiljne ozljede.

·  Opekline: Elektronika i druge igračke koje sadrže baterije mogu predstavljati ozbiljne opasnosti od opeklina zbog kvarova na tiskanoj ploči i drugih problema.

·  Opasnosti od gušenja: Djeca se mogu ugušiti sitnim dijelovima igračaka ili igračkama koje se lako razbiju na manje dijelove. Ovo može biti kobno ako se ne postupi brzo.

·  Toksična izloženost: Određene igračke mogu sadržavati štetne kemikalije ili boju na bazi olova, što može dovesti do trovanja i dugotrajnih zdravstvenih problema.

Kako odabrati sigurne igračke?

Utvrđivanje sigurnosti igračke obično uključuje pregled njezina dizajna, materijala od kojih je napravljena i odgovara li djetetovoj dobi i stupnju razvoja.

Igračke sa sitnim dijelovima uobičajena su opasnost jer mogu predstavljati opasnost od gušenja za malu djecu. Kako bismo osigurali sigurnost djece mlađe od tri godine, igračke ne bi smjele imati sitne dijelove koji se mogu progutati ili udahnuti.

Još jedan sigurnosni problem kojeg morate biti svjesni su oštri rubovi ili vrhovi. Igračke izrađene od materijala poput metala ili tvrde plastike ponekad mogu imati oštre rubove ili vrhove koji mogu rezati ili probušiti kožu.

Štoviše, izbor materijala za izradu igračke je vrlo značajan. Određene igračke mogu sadržavati štetne tvari poput olova u boji ili plastici. Te tvari mogu biti otrovne ako se progutaju.

Konačno, trajnost igračke važan je čimbenik u procjeni njezine sigurnosti. Igračka koja se lako lomi može stvoriti oštre dijelove koji mogu biti opasni i uzrokovati ozljede.

Prilikom odabira igračke važno je razmišljati o djetetovoj dobi i tome što može raditi, potražiti opasnosti u igrački i provjeriti ima li sigurnosne oznake.

Provjera dobne preporuke

Dobna ograničenja za igračke nisu samo lijep prijedlog. Važno je odabrati igračke koje su prikladne za djetetovu dob kako bi bile sigurne i poticale njihovo razmišljanje i fizički rast. Dobra igračka je ona koja odgovara djetetovim sposobnostima, čini ga znatiželjnim i pomaže mu da nauči vještine za svoju dob.

Ispitivanje kvalitete materijala i izrade

Provjerite je li igračka dobro napravljena i izdržljiva za igru. Bilo da se radi o igračkama za djecu na otvorenom ili u zatvorenom, moramo ih pregledati prije kupnje.

Izbjegavajte igračke koje imaju labave dijelove, lomljive dijelove ili slabe dodatke koji bi se lako mogli slomiti i postati opasni. Kada provjeravate sigurnost igračke, provjerite je li neslomljiva i dovoljno jaka da izdrži žvakanje. Visokokvalitetne igračke ne samo da traju dulje nego i smanjuju rizik od nezgoda uzrokovanih lomljenjem igračke.

Provjerite jesu li svi dijelovi čvrsto pričvršćeni i jesu li šavovi i rubovi sigurni te postoje li dijelovi koji bi mogli postati točke uklještenja za male prste. Također bi se neke igračke trebale moći prati u perilici. Skinite sve labave vrpce ili uzice ako ih igračka ima kako biste izbjegli gušenje. Izbjegavajte igračke koje imaju sitne kuglice ili punjenje koje može uzrokovati gušenje ako se proguta.

magnetne kockice

Upotreba sigurnosnih oznaka i certifikata

Važno je znati informacije o sigurnosnim propisima i certifikatima za igračke kako bismo bili sigurni da su igračke koje dajemo djeci sigurne.

Oznaka CE (Conformité Européene) standard je koji pokazuje da igračka zadovoljava sigurnosne zahtjeve Europske unije. Važno je upamtiti da samo posjedovanje oznake CE ne znači automatski da je nešto sigurno. I dalje je potrebno napraviti dodatne provjere.

EN71 je evropski standard koji osigurava sigurnost igračaka pokrivajući njihove mehaničke, fizičke i kemijske aspekte. Igračke s ovom oznakom ispitane su i odobrene za sigurnost od vatre, štetnih tvari i rizika od gušenja.

Uz ove oznake važna je i dobna oznaka na pakiranju igračke. To daje važne informacije o pravoj dobi za igračku i može pomoći u izbjegavanju gušenja ili drugih opasnosti.

Kako biste bili sigurni da ćete kupiti sigurnu igračku, dobro je kupovati u provjerenim trgovinama. Lažne igračke možda nisu sigurne za djecu i mogu biti opasne. Prije kupnje igračke pažljivo provjerite ima li na igračci i njezinom pakiranju sigurnosnih oznaka i certifikata.

Kako provjeriti sigurnost igračke prije kupovine?

Oznake upozorenja daju važne informacije o tome kako koristiti igračku i za koju je dob igračka sigurna. Obavezno pokažite djetetu kako se igračka koristi na pravi način.

Pročitajte oznake

Prvi savjet je jedan od onih koji se najčešće ignoriraju: pročitajte etiketu na svakoj igrački koju kupite.

Naljepnice i oznake vam mogu reći sadrži li igračka magnete ili može uzrokovati gušenje. Uvijek se preporuča da odaberete igračku s odgovarajućim oznakama i upozorenjima. Najvažnija je ona Europske Unije – oznaka CE (Conformité Européene) standard je koji pokazuje da igračka zadovoljava sigurnosne zahtjeve Europske unije. Isto tako, oznaka EN71 je europski standard koji osigurava sigurnost igračaka pokrivajući njihove mehaničke, fizičke i kemijske aspekte. Igračke s ovom oznakom ispitane su i odobrene za sigurnost od vatre, štetnih tvari i rizika od gušenja.

Svakako provjerite i nalaze li se u vašim igračkama otrovni materijali:

·  Olovo

·  PVC i ftalati

·  Bisfenoli (BPA + BPS)

·  Kemikalije koje usporavaju plamen

·  Formaldehid

Ako se gore navedene otrovne kemikalije udahnu ili progutaju, mogu uzrokovati trovanje, oštećenje živaca, a u nekim ozbiljnim slučajevima trovanja olovom, čak i oštećenje mozga. Najbolji način da budete sigurni da kupujete igračke koje ne sadrže opasne materijale je da kupujete od poznatih marki.

Provjerite moguće opasnosti

Provjerite postoji li opasnost od gušenja – Kada pregledavate dječju igračku, obratite pozornost na male dijelove koji mogu predstavljati opasnost od gušenja, osobito za mlađu djecu koja mogu istraživati​​igračke ustima. Potražite odvojive komponente, poput gumba, perlica ili malih figurica, i provjerite jesu li dobro pričvršćene na igračku. Ako dio možete provući kroz standardnu ​​rolu toaletnog papira, premali je i predstavlja opasnost od gušenja.

Provjerite ima li oštrih rubova ili vrhova – Prijeđite prstima po površini igračke kako biste otkrili sve oštre rubove ili točke koje bi potencijalno mogle uzrokovati ozljede. Čak i naizgled bezopasne igračke mogu imati oštre rubove koji bi mogli posjeći ili ostrugati kožu vašeg djeteta tijekom igre. Provjerite postoje li hrapava ili nazubljena područja, osobito na plastičnim ili drvenim igračkama, te uklonite ili izravnajte te nesavršenosti prije nego što dopustite djetetu da se igra s igračkom.

Potražite labave ili slomljene dijelove – Pregledajte igračku ima li znakova istrošenosti, poput labavih dijelova ili slomljenih dijelova. Ovi nedostaci ne samo da umanjuju strukturni integritet igračke, već predstavljaju i sigurnosne rizike, budući da potencijalno mogu predstavljati opasnost od gušenja ili uzrokovati ozljede ako se slome tijekom igre. Redovito provjeravajte ima li na igračkama oštećenja i popravite ih ili ih bacite kako biste osigurali sigurnost svog djeteta.

Budite oprezni s žicama, užetima ili vrpcama – Budite oprezni s dječjim igračkama koje imaju uzice, uzice ili vrpce duže od 30 cm jer mogu predstavljati rizik od davljenja, osobito za mlađu djecu. Izbjegavajte igračke s predugim konopcima ili uzicama koje bi se mogle slučajno omotati oko vrata ili udova vašeg djeteta tijekom igre. Ako igračka ima uzice, provjerite jesu li dobro pričvršćene i pažljivo nadzirite svoje dijete dok se igra kako biste spriječili nezgode.

Savjeti za sigurnu upotrebu igračaka

Praćenje uputa za uporabu

Pravilnim i pozornim čitanjem uputa za uporabu igračaka možete izbjeći potencijalne opasnosti, ali i sastaviti, održavati te čistiti igračku pravilno.

Čišćenje i održavanje

Redovito čistite djetetovu kutiju s igračkama i provjeravajte ima li na igračkama sitnih dijelova, lomljenja i mogućih opasnosti, uključujući oštećenu ili oguljenu boju. Oštećene ili opasne igračke treba popraviti ili baciti.

Potaknite svoju djecu da ne stavljaju svoje igračke u usta, no to ne može se uvijek izbjeći, osobito kod jako male djece – stoga, održavajte igračke čistima kako ne bi došlo do neke infekcije.

Pospremajte igračke zajedno s djecom i naučite njih da pospreme igračke kad završe s igrom – neuredan pod može predstavljati opasnost od spoticanja.

Praćenje djetetove igre

Prisustvo odrasle osobe vrlo je važno za sigurnost igračaka i za ugodnije igranje. Omogućuje roditeljima da brzo uskoče ako postoji bilo kakva opasnost i daje im priliku da pomognu svom djetetu u igri, što mu pomaže u učenju i razvoju vještina. Evo nekih savjeta:

·  Aktivni nadzor podrazumijeva prisutnost i uključenost u igru ​​vašeg djeteta. To može značiti sudjelovanje u njihovim igrama, postavljanje pitanja ili davanje prijedloga.

·  Prije igranja provjerite ima li na tom mjestu  mogućih opasnosti. Provjerite je li prostor čist, dobro osvijetljen i bez oštrih predmeta ili opasnosti od gušenja.

·  Prepoznajte sposobnosti i ograničenja svog djeteta. To će vam pomoći da predvidite potencijalne rizike i odaberete prikladne igračke za njihovu razinu razvoja.

·  Iskoristite vrijeme za igru ​​kao priliku da naučite svoje dijete o sigurnosnim pravilima, poput ne stavljanja igračaka u usta ili ne bacanja igračaka na druge.

·  Redovito provjeravajte istrošenost i pohabanost igračaka vašeg djeteta. Provjerite ima li slomljenih dijelova, oštrih rubova, ljuštene boje ili olabavljenih vijaka.

·  Iako digitalne igre mogu biti edukativne, važno je uravnotežiti vrijeme pred ekranom i fizičku igru ​​kako biste potaknuli cjelokupni razvoj.

Zapamtite, vaša uloga nadzornika nije samo sprječavanje ozljeda, već i omogućavanje pozitivnog i poticajnog okruženja za igru ​​za vaše dijete.

Zaključak

Pažljivim pregledom dječjih igračaka u potrazi za mogućim opasnostima prije nego što ih kupite i dopustite svom djetetu da se igra s njima, možete ublažiti rizike i stvoriti sigurnije okruženje za aktivnosti vašeg mališana u igri. Upamtite savjete koje smo vam dali kada kupujete igračke i osigurajte da djetetovo uživanje u igračkama ostane bezbrižno – uz MiniGenie igračke to može.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager