Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Igračke za male bebe – jesu li im potrebne?

Igračke za male bebe – jesu li im potrebne?

Svi članci
Utorak, 04. lipanj 2024.

Rođenje novorođenčeta uključuje nepravilan ciklus hranjenja, mijenjanja pelena i spavanja. Kad se počnu prilagođavati svijetu oko sebe, pokazat će znatiželju za razne druge stvari.

Igračke za bebe su ključne za njihov razvoj i više su od obične zabave kojom se vaše dijete može zabaviti. Tijekom prvih dvanaest mjeseci života vaše bebe, igračke će ju potaknuti da se razvija na načine koje nismo mogli zamisliti. Igračke su prvenstveno sredstvo za učenje u ranom djetinjstvu i bitni su za svakodnevni život vašeg djeteta.

Zašto su razvojne igračke važne za dječji mozak?

Iako se novorođenčad neće moći igrati s igračkama, za samo nekoliko tjedana voljet će gledati igračke jarkih boja, visokog kontrasta koje proizvode zanimljivu buku, a uskoro će i oni posezati i grabiti igračke različitih tekstura.

Igračke i učenje kroz igru ​​ključni su dio djetetova razvoja, pružajući prilike za istraživanje i promicanje osjetilnog, motoričkog, kognitivnog, socijalnog i emocionalnog razvoja. Igračke u svijetu vaše bebe također će im pomoći u oslobađanju dodatne energije djelujući kao alat za opuštanje i poboljšavajući njihovu kreativnost i vještine rješavanja problema dok pokušavaju shvatiti čemu igračka služi i kako se može koristiti.

Obrazovne prednosti igračaka za bebe

Ponekad je teško stvarno razumjeti obrazovne prednosti i važnost igračaka za bebe. Dakle, ovdje su samo neke od prednosti koje možete očekivati ​​kada svom djetetu date određene vrste razvojnih igračaka.

 • Igračke za IQ i kognitivni rast: Korištenje edukativnih igračaka pomoći će vašem mališanu u koordinaciji oko-ruka. Dok je mozak vaše bebe uključen u promišljenu aktivnost i učenje novih vještina iz igračke, povećava se razina njihove inteligencije. Motoričke sposobnosti vašeg djeteta također će se poboljšati s kognitivnim razvojem.
 • Igračke za emocionalni i društveni rast: Jeste li znali da će vaše dijete zahvaljujući igračkama početi shvaćati tko je? Koristeći ogledala, počet će shvaćati da su odraz koji vide oni! Pomoću igračaka, oni će lako moći doživjeti, upravljati i izraziti svoje emocije dok uče kroz interakciju i timski rad u kooperativnom učenju.
 • Igračke za vještine rješavanja problema: Igračke, kao što su senzorni oblici, pomoći će vašim mališanima da razviju vještine rješavanja problema dok pokušavaju sastaviti kocke jer moraju slijediti redoslijed korak po korak. Kroz blokove i zagonetke, vaše dijete mora koristiti logiku i manipulaciju.
 • Igračke za koncentraciju i usredotočenost: Raspon koncentracije vašeg djeteta je kratak. No, nakon što dobiju prikladnu obrazovnu igračku, na primjer, slagalice, to će im pomoći u izgradnji dulje koncentracije dok je pokušavaju riješiti. Njihova pažnja i fokus bit će u potpunosti usmjereni na igračku.
 • Igračke za kreativnost: Edukativne igračke potaknut će znatiželju vašeg djeteta i omogućiti mu da bude kreativno na različite načine. U procesu će također naučiti strpljenju i vrijednosti napornog rada.
 • Igračke za senzorni razvoj: Obrazovne igračke igraju značajnu ulogu u pomaganju vašem mališanu da razvije svoj dodir, vid i sluh. Pomoću ovih igračaka, koje su jarkih boja, proizvode buku i imaju teksturu, djeca mogu razviti svoje fine motoričke vještine i socijalno-emocionalne sposobnosti.

Igranje sa svrhom: važnost igračaka za bebe za učenje i razvoj

Dječje igračke mogu igrati ključnu ulogu u djetetovu učenju i razvoju. Pomažu bebama da uče o svijetu oko sebe, razviju bitne vještine i pružaju izvor zabave i utjehe. Evo nekoliko vrsta igračaka za bebe koje mogu pomoći u učenju i razvoju:

 • Senzorne igračke: Senzorne igračke dizajnirane su da stimuliraju osjetila i potiču istraživanje. Dolaze u različitim oblicima, teksturama i bojama kako bi potaknuli bebe na dodir, osjećaj i istraživanje.
 • Glazbene igračke: Glazbene igračke mogu pomoći u razvoju bebinih slušnih vještina i poboljšati njihovo razumijevanje ritma i melodije. Mogu biti jednostavne poput zvečke ili složene poput glazbenog instrumenta.
 • Interaktivne igračke: Interaktivne igračke potiču bebe da se uključe u svijet oko sebe. Mogu biti jednostavne poput igre zavirivanja ili složene poput igračke koja reagira na dodir i pokret.
 • Edukativne igračke: Edukativne igračke dizajnirane su za podučavanje beba novim konceptima i vještinama. Mogu uključivati ​​slagalice, igračke za slaganje i razvrstavače oblika.
 • Igračke za razvoj jezika: Igračke za razvoj jezika pomažu bebama da nauče nove riječi i pojmove. Mogu uključivati ​​knjige, kartice i igračke koje proizvode zvukove kada se pritisne gumb.
 • Igračke za grubu motoriku: Igračke za grubu motoriku potiču bebe da razviju svoje velike mišićne skupine, kao što su ruke i noge. Mogu uključivati ​​lopte, igračke za guranje i igračke za jahanje.
 • Igračke za finu motoriku: Igračke za finu motoriku pomažu bebama da razviju svoje male grupe mišića, kao što su prsti i ruke. Mogu uključivati ​​igračke koje zahtijevaju hvatanje i rukovanje, kao što su kocke ili prstenovi za slaganje.

Važno je odabrati dječje igračke koje odgovaraju njihovoj dobi i stupnju razvoja. Prije kupnje igračke uvijek provjerite dobnu preporuku proizvođača. Osim toga, važno je nadzirati bebe dok se igraju s igračkama kako biste osigurali njihovu sigurnost.

Imajte na umu da bebe najbolje uče kroz igru, stoga ako im date igračke koje su privlačne i poticajne, to može pomoći u promicanju njihovog učenja i razvoja.

Što tražiti u igračkama?

Jedan od najvećih izazova pri kupnji igračaka za bebe je znati koja će igračka najbolje odgovarati razvojnoj fazi vašeg djeteta. Iako se igračke često ocjenjuju na temelju dobi, a ocjenjivanje prema dobi važno je za sigurnost, također je važno dobro razumjeti razinu učenja vašeg djeteta.

Nema smisla davati djetetu igračke primjerene šestomjesečnom djetetu ako je ono već doseglo razvojnu fazu devetomjesečnog djeteta ili obrnuto. Kao roditelj, znate da djeca uče različitim tempom u prvih nekoliko godina, stoga svakako namjerno birajte igračke koje odgovaraju njihovoj fazi rasta.

beba se igra sa kutijom za kockice

Pronađite igračke koje rastu s vašim djetetom.

Jedan od načina da to učinite je kupnja igračaka relevantnih za više razvojnih faza. Šarene igračke s glazbenim gumbima pomoći će djeci u šestomjesečnoj razvojnoj fazi da nauče zvuk te uzrok i posljedicu (kada pritisnete gumb, glazba svira), a teksturirane značajke će razviti grubu motoriku.

Umjesto povlačenja ove igračke nakon što vaše dijete stekne ove vještine, igračka ima druge značajke: sortiranje oblika i učenje brojeva. Ove dodane značajke mogu činiti jednu igračku relevantnom sve dok vaše dijete ne navrši 36 mjeseci.

Zašto su STEM igračke važne za bebin razvoj?

Ne može se poreći da su znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika ključne komponente za obrazovanje djeteta, ali STEM nije samo učenje složenih procesa u školi.

Kako biste svom djetetu dali prednost u životu, STEM bi se trebao uvesti puno prije polaska u školu. U idealnom slučaju, STEM igračke trebale bi biti značajan dio igara koje vaša beba ima. U ovoj dobi njihov se mozak brzo mijenja i uključuje se u svijet oko sebe na nove i znatiželjne načine. Zapravo, važno je poticati djetetovu znatiželju, a izvrstan je način za to izlaganje STEM igračkama dok im se mozak još razvija.

Dok su STEM igračke edukativne, one također moraju biti zabavne ako žele zadržati pozornost vašeg mališana. Zato je ključno pronaći dječje igračke s kojima se vaše dijete rado igra, a ne forsirati one koje ne zaokupljaju njegovu maštu. Nusprodukt će biti više od samog smijeha i osmjeha, on će potaknuti učenje kroz nove aktivnosti i vještine.

dijete se igra sa igračkama za učenje

Kroz ovo će vaša beba biti izložena neograničenom čudu i eksperimentiranju koji će pomoći ubrzati kognitivni razvoj. Istraživat će okoliš svojim osjetilima dok će učiti razumjeti svijet oko sebe. STEM igračke pripremaju vaše dijete za uspjeh, poboljšavaju njegove motoričke sposobnosti i povećavaju osjećaj samopouzdanja dok uči kroz igru.

Zašto su STEM igračke važne za razvoj vaše bebe?

Važno je znati kako će STEM igračke pomoći vašem djetetu u razvoju. Slijedi popis vrsta vještina koje će vaša beba naučiti igrajući se sa STEM igračkama:

 • Rješavanje problema
 • Koordinacija
 • Prepoznavanje uzorka
 • Analiza njihove okoline
 • Motoričke sposobnosti
 • Postavljanje objekata po redu i redoslijedu
 • Uspoređujući
 • Sortiranje
 • Odgovaranje na pitanja
 • Akcija i reakcija
 • Promatranje
 • Brzina i udaljenost
 • Uzrok i posljedica
 • Prilagodljivost
 • Predviđanja
 • Prepoznavanje oblika, brojeva i/ili slova
 • Mjerenje udaljenosti i veličine predmeta
 • Kreativnost i mašta
 • Prostorni osjećaj
 • Stvaranje, izgradnja, balansiranje i prepravljanje

Istraživanja pokazuju da je STEM igračke važno upoznati s bebom od najranije dobi, čije se prednosti mogu vidjeti u kasnijem životu.

Važnost igračaka s uzrokom i posljedicom za bebe

Dio razvojne prekretnice vaše bebe je učenje da će njezine radnje utjecati na njihovu okolinu. Igračke igraju ulogu podrške vašem djetetu u razumijevanju pojma uzroka i posljedice. To počinje u djetinjstvu kada plaču, a vi ćete ih doći pomaziti, nahraniti ili presvući

Iako se uzrok i posljedica stalno događaju, postoje načini na koje svojoj djeci možete pružiti priliku da otkriju više ili čak eksperimentiraju. Njihovo svakodnevno djelovanje i igra imaju neprocjenjivu ulogu u poticanju i podržavanju razvoja vašeg djeteta.

A djeca će imati želju istraživati ​​više kada shvate vezu između uzroka i posljedice kroz igračke i igru.

Kada se bebe počinju igrati s igračkama?

Kako vaše novorođenče raste, ono će polako početi primjećivati ​​svijet oko sebe. Prvih mjesec dana moći će vidjeti samo nekoliko centimetara oko sebe. Možda ćete primijetiti da počinju pratiti pokrete ili lica kako postaju perceptivniji.

Uz ovu poboljšanu svijest, oni će razviti još jedan refleks: hvat za dlan. Tada će posegnuti za kosom, licima ili bilo čim. A ako se uhvate, sretno u pokušaju da pobjegnu.

Uz polagani razvoj vida, bebe u to vrijeme uspostavljaju i sluh. Kako vaša beba bude upoznavala vaš glas, vidjet ćete da više odgovara kada govorite. Ovo je još jedna prilika u kojoj igračke mogu pomoći u njihovom razvoju.

djete se igra sa zvečkama

Iako mlađa dojenčad mogu komunicirati s igračkama primjerenim dobi, na primjer tresući zvečku, tek nakon 6 mjeseci bebe se stvarno počnu igrati s igračkama u konvencionalnijem smislu te riječi - na primjer, prevrćući kocke, kotrljajući loptu ili mažući se s medvjedićem.

Do 9 mjeseci vaša beba može imati omiljene igračke i može komunicirati s njima prebacujući predmete iz jedne ruke u drugu ili tražeći igračku za koju vidi da je skrivate.

Ovdje su različite faze koje ćete primijetiti kada se vaše dijete počne više baviti igračkama, kao i različite vrste igračaka koje će ga zabavljati od novorođenčadi do male dobi.

Od rođenja do 2 mjeseca

U ovoj dobi novorođenčad mogu vidjeti samo predmete koji su udaljeni od 20 do 30 cm, tako da će jedna od najzanimljivijih stvari koju vaša beba gleda biti vaše nasmiješeno lice dok ga držite. U fazi novorođenčeta vrijeme za igru ​​i kvalitetno vrijeme su jedno te isto, a vaše dijete dobiva svu potrebnu zabavu dok ga držite, dodirujete i razgovarate s njim.

Bebe također uče o svijetu putem svojih osjetila (dodira, vida, sluha) pa su neke od najboljih igračaka za jednomjesečnu djecu mogu uključivati ​​igračke kontrastnih boja, tihih zvukova i različitih tekstura. Zamislite mobitele s odvažnim uzorcima, podloge za igru ​​s visećim igračkama za gledanje i zvečke s više tekstura.

Možete se igrati sa svojim novorođenčetom tako da lagano protresete zvečku blizu njega da vidite traži li ono zvuk. Ili držite igračku jarkih boja 20-ak centimetara od njegovog lica i pustite da je vaše novorođenče prati očima. Još jedna sjajna (pod nadzorom) igra: stavite bebu na trbuščić, što će pomoći u izgradnji onih sićušnih mišića u njegovim rukama i nogama.

Od 2 do 4 mjeseca starosti

Vaša će beba i dalje uživati ​​u mnogim igračkama u kojima je uživala kao novorođenče, tako da će igračke sa svijetlim kontrastnim bojama i dalje biti privlačne. Ali kad dosegne granicu od 4 mjeseca, vjerojatno će uživati ​​u držanju i tresenju igračaka poput zvečke, kao i u njihanju igračkama koje vise s podloge za igru (za razliku od samo gledanja u njih).

Ostale igračke koje će voljeti u ovoj dobi uključuju mekane zvečke s više tekstura.

Drugi način da se igrate s bebom u ovoj fazi: neka protrese zvečku (uz vašu pomoć). To će bebu početi učiti uzroku i posljedici - pomakne zvečku i ona napravi buku. Uskoro će ju beba sama tresti.

Od 4 do 6 mjeseci starosti

Vaša beba sada ima veću kontrolu nad glavom, rukama i nogama. Može se prevrnuti, odgurnuti na ruke, pa čak i udariti nogom u predmet. U usporedbi s novorođenčadi, djeca od 4 do 6 mjeseci također imaju bolju koordinaciju oko-ruka; do 6. mjeseca vjerojatno će moći dodavati igračke iz ruke u ruku.

Prostirke za aktivnosti i dalje će se svidjeti djeci u dobi od 4 i 5 mjeseci, ali također možete uvesti knjige i igračke s više tekstura koje proizvode zvukove kada beba pritišće, stišće ili trese ih. Osobito će voljeti igračke koje je lako uhvatiti i držati (osim, njima je lakše manevrirati u ustima) kao što su čvrste knjige, mekane lopte i igračke za zube.

Također će ih oduševiti plišane životinje (a možda će čak izabrati jednu da im bude stalni pratilac).

Upozorenje: ovo je vrijeme kada bebe puno istražuju ustima, pa ćete htjeti zadržati igračke poput sićušnih igračaka, kuglica, magneta ili bilo kojih drugih malih predmeta koji su izvan njegovog dosega i postoji opasnost od gušenja.

Od 6 do 12 mjeseci starosti

Vaša će beba koja raste označiti neke važne prekretnice tijekom druge polovice svoje prve godine. Između 6 i 12 mjeseci savladat će sjedenje, ustajanje sama, krstari (hoda držeći se za namještaj) i možda čak napravi prve korake – sve to daje vašoj bebi potpuno novu perspektivu njegovih igračaka (i kako se igra s njima).

Također će početi shvaćati trajnost objekta, koncept da kada nešto nestane iz njezinog vidokruga, nije otišlo zauvijek. I prijeći će od grabljanja igračke prema sebi dlanom do podizanja predmeta palcem i kažiprstom (poznato kao hvatanje kliješta).

Svom djetetu od 6 do 12 mjeseci možete ponuditi sve što je sigurno za istraživanje, čak i ako to tehnički nije "igračka". Ovo je dob kada se bebe počnu igrati samostalnije, iako će vaše dijete u početku možda morati slijediti vaše vodstvo. Dobre opcije uključuju igračke koje puštaju glazbu kada beba pritisne ili pritisne gumb, kao i autiće ili lopte koje će ga potaknuti da puzi za njima.

djeca se igraju sa fat brain igračkama

Posebno dobre za 7- i 8-mjesečnu djecu su stojeće igračke poput stolova za aktivnosti i prstenova za slaganje koje vaša beba može gurati i održavati ravnotežu uspravno.

Kako vaša beba bude starija, možete uvesti igračke koje potiču rješavanje problema: neke od najboljih igračaka za 9-mjesečnu djecu uključuju razvrstavače oblika, a za djecu od 10 do 12 mjeseci jednostavne slagalice, igračke za slaganje i lutke.

Naravno, neki stari favoriti iz ranijih mjeseci nastavit će oduševljavati vašu bebu, uključujući plišane životinje i knjige. I ne zaboravite da se predmeti u kući također mogu prenamijeniti u igračke: mjerice, drvene žlice i plastične posude uvijek su hit.

Neke od 12-mjesečnih favorita vašeg djeteta zabavljat će ga i u njegovoj drugoj godini, posebno igračke za guranje i potezanje koje može koristiti za fino ugađanje svojih vještina hodanja.

Što kažu stručnjaci za razvoj?

Trebaju li bebe igračke? Konsenzus među stručnjacima je da. Ali koja je dob najprikladnija za upoznavanje s igračkama? Bebama su potrebne igračke od otprilike 1 mjeseca starosti. Bebama počinju nicati zubi i istraživati ​​predmete kad malo odrastu, pa je pametno imati pri ruci sigurne opcije koje također potiču razvoj.

U međuvremenu, kako igračke pomažu u razvoju djeteta? Bebe otkrivaju svoj svijet kroz igru. Uz uvođenje tekstura, prizora, koncepata i zvukova, igra je također vrijeme kada oni komuniciraju sa svojim skrbnikom i povezuju se, čuju riječi i razvijaju društvene veze.

Na koje značajke treba paziti kod igračke za bebe?

Veća je vjerojatnost da će prve igračke vaše bebe biti uspješne ako imaju sljedeće značajke na koje mogu reagirati:

 • Zvuk. Sve dok se njihov vid u potpunosti ne razvije, vaša će beba koristiti zvuk kako bi dobila osjećaj gdje se predmet nalazi. Zvečke ili zvončići su sjajan izbor.
 • Svijetle boje i uzorci visokog kontrasta. Crne, bijele i crvene igračke visokog kontrasta pomažu vašoj bebi da uoči razlike u oblicima i uzorcima u prvim tjednima. Kako budu stariji voljet će igračke jarkih boja.
 • Kretanje. Tijekom prva tri mjeseca, vaša će beba biti oduševljena pokretnim igračkama. Vid im se tek razvija i mogu lakše vidjeti objekt koji se kreće nego nepokretni.
 • Viseće igračke. Igračke koje vise s luka baby gyma su izvrsne dok vaša beba ne počne sjediti. Posezanje za igračkama također će pomoći u razvoju njihovih vještina hvatanja.
 • Igračke na dodir. Igračke ili tkanine knjige s različitim teksturama izvrsne su za istraživanje. Osjećaj razlike između mekane i gumice za kosu stimulirat će bebina osjetila.

Savjeti za igračke za bebe koje treba imati na umu

Kada kupujete igračke za svoje dijete, evo nekoliko savjeta:

 • Izbjegavajte igračke s oštrim rubovima. Bebe vole prelaziti prstima preko igračaka kako bi istražile teksturu i mogle bi ih pokušati staviti u usta. Stoga ciljajte na mekše, veće igračke, smanjujući vjerojatnost da će se ozlijediti.
 • Iskoristite svoju maštu kada se igrate s igračkama. Omogućuje vašem djetetu interakciju s vama i njima. Ono što je najvažnije, pomoći ćete svojoj bebi da nauči zvukove dok razvija svoje društvene i emocionalne vještine. To je roditeljski trik.
 • Uravnotežite korištenje elektroničke igračke. Mogu pomoći u razvoju djeteta, ali nisu ni blizu tako učinkovite kao vi. Ljudska interakcija ključna je za razvoj vašeg djeteta.

Zaključak

Igra vaše bebe s igračkama sastavni je dio njezina razvoja. Možete početi oko prvog mjeseca starosti dok se vaše dijete prilagođava svijetu oko sebe. S vremenom, interakcija s igračkama pomaže vašoj bebi da uči i razvije društvene vještine, vještine rješavanja problema i emocionalne vještine.

Još je bolje kada koristite svoju maštu dok se igrate, jer vaše dijete može uhvatiti zvukove, emocije, govor tijela i druge znakove. Od najranije dobi igračke će biti bitan dio interakcije i pomoći u razvoju vašeg djeteta.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager