Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Igračke za djevojčice - kako i koje odabrati

Igračke za djevojčice - kako i koje odabrati

Svi članci
Četvrtak, 11. srpanj 2024.

Kao odrasli, otprilike trećinu života provodimo na poslu i malo se igramo sa strane kako bismo se odmorili i napunili energijom. Za djecu, posebno u najranijim fazama života, igra je rad i ključna je u dječjem razvoju.

Igra i igračke su način na koji djeca sigurno uče o tome kako svijet funkcionira i razvijaju razne vještine. Međutim, utjecaj igračaka može biti daleko dublji od toga. Odabir igračaka može oblikovati dječju perspektivu i osobnost. Igračke također mogu utjecati na dječje poglede na spol, kao i na njihov budući izbor posla. Stoga, bitno je pravilno odabrati igračke za djevojčice.

Uz niz opcija koje zaokupljaju njihove interese i potiču njihovu kreativnost, bitno je odrediti koje igračke trenutno izazivaju njihov entuzijazam. Pogledajte koje vam savjete i primjere donosimo u ovom procesu donošenja odluka odražavajući trenutne trendove i preferencije.

Zašto je važno pažljivo birati igračke za djevojčice?

Igračke su ključne u promicanju fizičkih, kognitivnih i emocionalnih dobrobiti kod sve djece, nevezano uz spol. Igračke koje unapređuju bitne vještine i jačaju maštovitost pojedinca ne zaslužuju biti označene kao igračke koje pripadaju određenom spolu.

Ipak, nevezano uz bilo kakvu podjelu, postoje neki savjeti na koje treba obratiti pozornost kada se bira najbolja igračka za djevojčicu.

Utjecaj igračaka na razvoj

Mnoštvo dokaza pokazuje kako je igra s igračkama bitan aspekt dječjeg razvoja. Djeca svih dobi uživaju u igri s igračkama i različitim ulogama koje igračke igraju u njihovim svjetovima mašte. Ali igračke su mnogo više od jednostavnih igračaka. Mnoga su istraživanja pokazala da djeca uče kroz interakciju, a igračke nude praktične mogućnosti učenja koje mogu usaditi osnovne vještine koje djeci mogu koristiti do kraja života.

Fizički razvoj

Kada djeca hvataju igračke i uče kako njima manipulirati, ona učinkovito vježbaju motoričke vještine i postaju vještija u koordinaciji oko-ruka. To pomaže djeci napredovati kroz različite faze tjelesnog razvoja.

igračka za fizički razvoj djevojčica

Kognitivni razvoj

Igračke njeguju dječji kognitivni razvoj tijekom najvažnijih godina djetinjstva. Igračke potiču razinu koncentracije i pojačavaju pažnju i pamćenje. S druge strane, kognitivni razvoj tijekom djetinjstva poboljšava dječju sposobnost pristupanja jezičnim i matematičkim vještinama na zabavan način.

Igračke mogu pospješiti kognitivni razvoj izazivajući dječje vještine razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema. Kockice, slagalice i obrazovne igračke, primjerice, potiču djecu na kritičko razmišljanje, planiranje i izradu strategije. Ove igračke pomažu u razvoju svijesti o prostoru, logičkog zaključivanja i matematičkih pojmova.

Socijalni i emocionalni razvoj

Kad djeca imaju omiljene igračke, vježbaju zbližavanje na vrlo zdrav način. Kada se roditelji igraju sa svojom djecom, to im zauzvrat pomaže da se povežu s drugim ljudima. Ovo je način na koji igračke pružaju odličan alat za povezivanje, izgradnju pozitivnih sjećanja i način interakcije s njihovim osjećajima. Djeca uče o empatiji, suosjećanju i brizi za druge.

Sigurnost igračaka

Kod kupnje igračaka, Mini Genie garantira kvalitetu i opravdava sve standarde kvalitete proizvoda. No, na roditelju je odgovornost kakvu će igračku odabrati za svoje dijete, hoće li djetetu ta igračka biti zanimljiva i primjerena. Važno je slijediti savjete pri odabiru igračaka, ali i savjete za sigurnost igračaka koji će djeci pomoći da budu sigurniji i uživaju. Kada kupujete igračku ili igru, uzmite u obzir dob vašeg djeteta.

Pročitajte upute i naljepnice upozorenja kako biste bili sigurni da je igračka prava za vaše dijete. Prije nego što se odlučite za savršenu igračku, provjerite nema li sitnih dijelova ili drugih potencijalnih opasnosti od gušenja. Razdvojite igračke po dobi i posebno pripazite na male komade igračke koji mogu predstavljati opasnost od gušenja za malu djecu. Igračke namijenjene starijoj djeci mogu predstavljati rizik za mlađu, znatiželjnu braću i sestre. Koristite kantu ili spremnik za spremanje igračaka kada igra završi.

Kako odabrati pravu igračku za devojčicu?

Za svoju djecu, kako za dječaka, tako i za djevojčicu, možete pronaći najbolje igračke na MiniGenie. Dostupno je puno izbora. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam poslužiti kao vodič kada počnete kupovati.

Uzimanje u obzir starosne dobi

Kako bi djeca mogla uživati u igri sa svojom novom igračkom, bitno je da je ta igračka namijenjena njihovoj dobi te sposobnostima igre i učenja u fazi u kojoj se nalaze.

Igračke za bebe (0-2 godine)

Igre rješavanja problema ključne su za promicanje kognitivnog razvoja kod djevojčica u dobi do 2 godine. Igračke koje potiču vašu bebu na razmišljanje i istraživanje mogu pomoći u razvoju vještina rješavanja problema i logičkog zaključivanja. Osiguravanjem igračaka za rješavanje problema možete pomoći svojoj djevojčici da razvije kognitivne sposobnosti i izgradi jake temelje za učenje i razvoj.

Tu pripadaju i razvrstači oblika koji su popularna su igračka za bebe te nude i zabavu i obrazovne prednosti. Sastoje se od spremnika s oblicima koji prolaze kroz odgovarajuće rupe

Zatim, senzorne loptice super su bezvremenske igračke za bebe. Dolaze u različitim veličinama i teksturama, što potiče koordinaciju oko-ruka i grubu motoriku. Ove su loptice također izvrsne za senzornu stimulaciju, a neke imaju izbočine za dodatno taktilno iskustvo. Igra sa senzornim loptama nije samo zabavna, već također potiče fizičku aktivnost i zbližavanje između vas i vaše bebe.

senzorne loptice za igru

Igračke za predškolce (3-5 godina)

Djeca, odnosno djevojčice ove dobne skupine počinju inicirati razgovor, proizvoditi jednostavne rečenice govoreći o svojim interesima itd.

Čini se primjerenim kupiti igračku koju kao roditelj možete koristiti/pratiti svoje dijete u igri jer su razgovor i angažman ključni za djecu ove dobne skupine.

U ovoj dobnoj skupini, dakle, bitno je „pametnije“ igranje i učenje. Igračke koje potvrđuju i zabavu i pametno učenje veliki su plus. Praktično orijentirano učenje omogućuje im da budu svjesni koncepata koji im pomažu pripremiti se za budućnost.

Igračke za školarce (6+ godina)

U ovoj dobi djeca traže svladavanje vještina. Imaju bolje razumijevanje svijeta i sami sudjeluju u donošenju izbora i odluka. Ovo je vrijeme kada vlastiti talenti i interesi uzimaju maha.

U ovoj dobi djevojčicama ne trebaju igračke koje samo viču „učenje“. Trebaju igračke koje nisu samo obrazovne, već i pune zabave! Upravo takve su STEM igračke.

STEM je bitan koncept koji uključuje važne elemente za nečiji kognitivni razvoj, tj. znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku.

STEM igračke odraz su činjenice da nije potrebno birati jedno umno mjesto nad drugim. I da se može odlučiti biti i analitičan i kreativan. Ove igračke djeci koja se igraju daju priliku kreativno rješavati probleme s novim alatima. Novi pogled na pregled podataka, inovacije i povezivanje više polja. Sa STEM igračkama kreativnost se povećava, a samopouzdanje jača, osobito kod djevojčica koje su vjerojatno još uvijek previše zakinute i neprimijećene u ovom području.

Osim STEM igračaka, djevojčicama bi u ovoj dobi odgovarale i kreativne igračke koje uključuju proces slaganja. Ovakve igračke usađuju koncept vlasništva i odgovornosti prema stvarima jer je u njihovu izradu bio uložen trud i rad. Usađuje osjećaj ponosa i povećava vrijednost nečijeg truda.

Interesi i preferencije djeteta

Djeca prirodno razvijaju vještine kroz igru. Oni vježbaju kognitivne, emocionalne i socijalne vještine kao što su kreativno razmišljanje, verbalna i neverbalna komunikacija, svijest o prostoru i tijelu, empatija, prilagodljivost, donošenje odluka i više. Kroz maštovitu igru ​​djeca uče jezik, mogu isprobati različita iskustva, izgraditi komunikacijske vještine, pa čak i smanjiti tjeskobu i povećati koncentraciju, raspon pažnje i pamćenje, kao i samopouzdanje.

Svaka dobra dječja igra igračkama ima zajedničku nit: dijete je zaduženo za iskustvo i ono u tom trenutku zadovoljava njegove jedinstvene unutarnje potrebe. Igračke su zabavne, a zabava je dobra!

Kreativne i umjetničke igračke

Nije potrebno spominjati da bi djecu trebalo upoznati s igračkom koja im pomaže da svoju maštu pretvore u stvarnost kao što su aktivnosti koje uključuju koncepte umjetnosti i zanata, slagalice ili fizičke objekte koji se mogu pomicati. Uz aktivnosti koje osiguravaju aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos djece, poboljšava se njihova fina motorika. Zajedno s poboljšanjem njihovih kognitivnih vještina, motoričkih vještina, sposobnosti učenja i kreativnosti!

djeca se igraju sa puzzlama

Edukativne igračke

Djeca u ranoj dobi počinju sve više razvijati svoju maštu. To zahtijeva odgovarajući izlaz koji bi odisao ovom maštovitom snagom. Igračke koje angažiraju dijete u učenju djeluju kao blagodat. Ne samo da dijete uživa u igri, ono doživljava radost spoznaje što je izgradilo. Priručnici koji se nalaze uz igru isto tako pomažu u zaokupljanju djeteta i omogućuju mu da još dublje zaroni u svijet kreativnosti.

Aktivne igračke

Igračke za aktivnu igru ​​pomažu djeci da razviju grubu motoriku i koordinaciju koja je potrebna njihovom rastućem tijelu. Ova široka kategorija može uključivati ​​tradicionalne igračke poput lopti i bicikala, kao i sve više tehnoloških igračaka koje kombiniraju tehnologiju s pozivom na akciju.

Popularne vrste igračaka za djevojčice

Lutke i plišane igračke

Povijesno gledano, lutke su izdržale test vremena kao trajni favorit među djevojčicama. Od klasičnih beba lutaka do modernijih modnih lutaka s različitim karijerama i odjećom, lutke su se nastavile razvijati zadržavajući svoj šarm i privlačnost.

Promiču empatiju, maštovitu igru​​i pripovijedanje, dokazujući zašto su među najpopularnijim igračkama svih vremena za djevojčice.

Edukativne i kreativne igračke

Setovi za crtanje, bojanje i modeliranje

Kako najbolje potaknuti dječju maštu, nego uz igračke koje sadrže crtanje, bojanje i modeliranje. Takvi setovi potiču učenje, stvaranje, maštanje te znatiželju za poticanje raznih oblika i boja.

 Setovi za slaganje

Puzzle ili magnetne igračke za djevojčice poboljšat će njihovu inteligenciju, poboljšati vještine zapažanja, s jasnim, zamršenim detaljima koji će ih oduševiti. Ovakve igračke pružaju beskrajne mogućnosti za kreativnost i učenje kroz simboličku igru.

STEM setovi

STEM je bitan koncept koji uključuje važne elemente za nečiji kognitivni razvoj, tj. Znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku. STEM igračke odraz su činjenice da nije potrebno birati jedno umno mjesto nad drugim. I da se može odlučiti biti i analitičan i kreativan. Ove igračke djeci koja se igraju daju priliku kreativno rješavati probleme s novim alatima. Novi pogled na pregled podataka, inovacije i povezivanje više polja. Sa STEM igračkama kreativnost se povećava, a samopouzdanje jača, osobito kod djevojčica.

Znanstveni setovi i DIY projekti

Kako djevojčice rastu, tako rastu i njihovi interesi i složenost njihove igre. Za djevojčice iznad 5 godina sve su popularniji znanstveni setovi i DIY projekti. Oni spajaju obrazovanje sa zabavom, potičući ljubav prema učenju i istraživanju.

Igračke za igru uloga

Od najranije dobi djeca su željna istraživanja novih stvari i oponašanja odraslih. Stoga roditelji mogu odabrati setove za igru uloga za svoje djevojčice, učeći ih pozitivnim vrijednostima od malih nogu. Igračke poput doktorskih setova, kuhinja i setova za modne dizajnere izvrsni su darovi za djevojčicu, pružajući joj potpune alate kao za pravog liječnika, kuhara ili modnog dizajnera za pomoć u njezinom intelektualnom i društvenom razvoju.

Zaključak

Igračke koje unapređuju bitne vještine i jačaju maštovitost pojedinca ne zaslužuju biti označene kao igračke koje pripadaju određenom spolu.

No, to i dalje ne znači da biste od sada trebali kupovati lutke za svog sina i kockice za izgradnju bagera za svoju kćer. Nikada se ne bi trebalo raditi o prisiljavanju djece da nešto učine. Neke će djevojčice više voljeti lutke, druge će voljeti STEM igračke.

Usredotočite se na pružanje raznih igračaka svojoj djevojčici i dopustite joj da istražuje i otkriva koje su njezine strasti i talenti.

Djecu treba potaknuti igračkama od najranije dobi da ostvare svoje snove, neovisno o rodnim stereotipima!

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager