Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Igračke za bebe - Kako odabrati najbolje?

Igračke za bebe - Kako odabrati najbolje?

Svi članci
Četvrtak, 06. lipanj 2024.

Igračke su vitalni dio života svakog djeteta. Mogu se koristiti za učenje i podučavanje djece o svijetu oko sebe.

Vjerojatno, poput većine roditelja, želite osigurati da vaša djeca imaju najbolje igračke. Ali s toliko dostupnih opcija, može biti teško znati koje odabrati. Bez brige – donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete najbolje igračke za svoju bebu.

Najbolje igračke su one koje su primjerene dobi i koje vašem djetetu koriste na više načina. Trebali biste pripaziti da odaberete igračke koje odgovaraju dobi, interesima i sposobnostima vašeg djeteta.

Karakteristike dobrih igračaka za bebe i malu djecu

Povezivanje s bebom putem igre predivno je iskustvo i za dijete i za roditelje. Koliko god nam se činilo da bebe samo jedu, plaču i spavaju, upravo su podražaji iz okoline ključni za njihov razvoj od samog rođenja.

Igračke za bebe trebaju biti prilagođene dobi i razvojnom stupnju djeteta, napravljene od kvalitetnih i sigurnih materijala jer bebe najviše vole istraživati svijet svojim ustima i što različitijih struktura i oblika kako bi razvijala baš sva osjetila.

Evo nekoliko karakteristika dobrih igračaka za bebe:

 • Sigurne su što znači da nema malih dijelova koji bi mogli predstavljati opasnost od gušenja, lako ih je dezinficirati ili oprati, nema oštrih rubova, vrhova ili dijelova koji bi mogli prikliještiti male prste.
 • Inspiriraju aktivnu igru ​​i angažman.
 • Imaju više od jedne upotrebe. Na primjer, loptice se mogu koristiti za praćenje, kotrljanje, bacanje, jurnjave, skrivanje, šutiranje, udaranje ili hvatanje.
 • Izazivaju znatiželju izazovom koji je lako rješiv.
 • Nisu frustrirajuće. Mala djeca posebno trebaju doživjeti uspjeh, što im pomaže u definiranju osjećaja autonomije. Razvrstavač oblika sa 6 jednostavnih gumenih oblika radi jer postoje prilike za uspjeh. Razvrstavač oblika s 12 različitih geometrijskih oblika vjerojatno je prekompliciran i bio bi frustrirajući za mlađu djecu (ali odličan za stariju).

beba se igra sa šarenim igračkama

Savjeti za odabir igračke za bebe

Prilikom odabira igračke za bebe obratite pozornost na sljedeće karakteristike:

 • Mala težina - Ako je igračaka za bebe debela, teška i glomazna, vjerojatno nije dobar izbor za bebe u dobi od 0 do 12 mjeseci. Bilo bi dobro odabrati igračku za bebu koja je lagana kako bi vaša beba mogla lako podići ruke da se igra s njom.
 • Lako se drži - Za bebu je teško naučiti kako koristiti svoje male prste. Dobro je odabrati igračku za bebu koja olakšava korištenje, tj. držanje u rukama. Novorođenče ima refleks koji se naziva "hvatanje dlanom". Jeste li ikada primijetili da vaša beba uhvati vaš prst kada mu ga stavite na dlan? To je palmarni refleks na djelu. Primjer je mozgalica za zube koju vaša beba može refleksno uhvatiti kao i vaš prst.
 • Šareno - Male bebe ne mogu razlikovati nježne prigušene boje, stoga izbjegavajte pastelne boje kada birate najbolju igračku za svoju bebu. Kako biste ih vizualno zainteresirali, odaberite igračku koja ima puno visokog kontrasta poput WIMZLE igračke.
 • Lako se aktivira - Prirodno, beba ima kratak raspon pažnje. Ako im se da igračka koju je teško aktivirati, ubrzo će izgubiti interes. Potražite dječje igračke za koje se vaša beba ne mora previše truditi da se nešto dogodi.
 • Omogućuje različite senzorske unose - Bebe uče kroz istraživanje osjetilnog unosa, stoga je dobro birati dječje igračke koje pružaju puno osjetilnih podražaja. Potražite igračke za bebe koje stimuliraju vid, sluh, dodir, okus (kroz usta) pa čak i miris.
 • Sigurno - Pretpostavljamo da bi ovo trebalo biti očito, pa su tako sve igračke u ponudi sigurne za vašu bebu. Trebale bi se izbjegavati igračke koje imaju male komadiće koji se mogu gušiti, kao i bilo kakve magnete, oštre komade plastike koji bi mogli ogrebati vašu bebu ili kopče koje bi mogle prikliještiti male prste.
 • Bez baterije - Toliko igračaka za bebe zahtijeva baterije da svijetle, puštaju glazbu, plešu i zabavljaju bebe. Ipak, trebali biste biti pronicljivi, jer su ove vrste igračaka često poniji s jednim trikom i mogu ograničiti pozornost vaše bebe i ukupnu znatiželju za igračke koje ne pjevaju, plešu i ne svijetle. Umjesto igračaka na baterije, potražite igračke koje vaša beba može aktivno istraživati ​​koristeći svoje ruke, noge, usta itd. To proširuje bebinu znatiželju, sveukupne razvojne vještine i sposobnost da se sama zabavlja, u odnosu na pasivno sjedenje i gledanje igračke na baterije kako ih zabavlja.
 • Raste s bebom - Na primjer, igračka silikonske loptice savršene su za dijete od 6 mjeseci jer su lagane, lako se drže i zabavne su za gledanje. Jednom kada vaša beba preraste osnovnu igru ​​lopticama, ista ova igračka može pomoći u učenju djeteta starog 8-10 mjeseci (koliko će se vaša beba zabaviti bacajući loptice sa svoje stolice za hranjenje i gledajući ga kako se kotrlja po podu i nestaje?). Budući da su to loptice, također su izvrsne za rad na vještinama s loptom (guranje naprijed-natrag u dobi od 10 do 12 mjeseci, bacanje u dobi od 12 do 18+ mjeseci i kasnije hvatanje u dobi od 3 do 4 godine starosti).

Odabir igračaka za primjerenu dob bebe

Prilikom odabira igračaka za dijete važno je uzeti u obzir ne samo njihovu dob, već i stupanj razvoja. Različite faze znače različite vještine, a to zauzvrat znači različite načine interakcije s igračkom i uživanja u njoj.

Najbolje igračke za bebe 0-2 mjeseca

U prva dva mjeseca života beba ne treba niti želi igračke. Većina beba ne otkrije vlastite ruke sve do otprilike dva mjeseca starosti. Ali to ne znači da beba u ovoj dobi nije interaktivna. Ta prva dva mjeseca su jako, jako, važna za emocionalni razvoj. U ovoj fazi razvoja bebe provode dosta vremena gledajući i slušajući ljude oko sebe.

Bebe će se često prvi puta nasmiješiti tijekom ovih prvih ključnih mjeseci i naučit će da ta radnja izaziva reakciju ljudi oko njih. Naučit će novi način komunikacije osim plakanja.

Zapravo, osmijeh može biti početak prvog razgovora vaše bebe. Taj razgovor također može uključivati ​​hvatanje vašeg pogleda i održavanje kontakta očima.

Možda ne zvuči puno, ali kada je riječ o emocionalnom razvoju vaše bebe, može biti važnije nego što mislite. Interakcija je najbolja aktivnost za vašu bebu u ovom trenutku.

senzorne šarene igračke

Najbolje stvari koje možete raditi sa svojom bebom tijekom prva dva mjeseca su:

 • Držanje i maženje
 • Razgovor sa svojom bebom
 • Smiješite se svojoj bebi
 • Uspostavljanje kontakta očima
 • Pjevajući im
 • Čitanje naglas

Iako je interakcija najbitnija, igračke su tu da pomognu u toj interakciji s bebom.

Najbolje igračke za bebe od 2 do 3 mjeseca

Između dva i tri mjeseca starosti većina beba otkriva svoje ruke. Hvatanje, držanje i trešenje stvari postaje velika zabava. Ovo je početak razvoja grube motorike, a također može biti dobro vrijeme za uvođenje igračaka.

Igračke za ovu dobnu skupinu pomažu bebi da shvati da njihove fizičke radnje (pomicanje ruku) utječu na okolinu (igračka proizvodi buku). Fina motorika je još daleko, ali ovdje sve počinje.

Najbolje igračke za ovu dob su lagane, mekane i nemaju sitnih dijelova koji se mogu odvojiti.

Tražiti:

Najbolje igračke za bebe od 3 do 6 mjeseci

Tri do šest mjeseci starosti je doba istraživanja. Što to znači? Trenutačno su njihovi umovi gladni senzornih informacija i veselit će se svemu što ih uči o različitim oblicima, teksturama, okusima, mirisima, prizorima i zvukovima.

Za dijete ove dobi istraživanje znači stavljanje predmeta na test. Bebe ove dobi lupaju stvarima o pod, jedna o drugu i o vlastito tijelo.

Također će stavljati predmete u usta, pa imajte to na umu kada birate bebine igračke.

Predmeti iz stvarnog života mogu biti odlični za razvoj mozga, kao i za razvoj grube i fine motorike.

 • Lagane lopte
 • Zvečke
 • Slaganje igračaka
 • Meke igračke

Bilo koji predmeti koji potiču osjetila mogu biti izvrsne igračke za ovu dob.

Zubi često počinju nicati oko šestog mjeseca, ali nekim bebama zubići počinju nicati ranije. Čak i ako vašoj bebi tek treba izrezati prvi zub, prstenovi za zube mogu biti zabavna i sigurna senzorna igračka.

djete se igra sa zvečkama

Riječ opreza

Ovo je vrijeme brzog rasta i istraživanja, a bebe ove dobi istražuju svijet na sve načine na koje mogu. To znači da morate posebno paziti da im ne date ništa što bi ih moglo povrijediti. To znači:

 • Bez oštrih kutova i rubova
 • Ništa što se lako lomi, okrhne ili raspada
 • Ništa otrovno
 • Ništa preteško i preveliko

Najbolje igračke za bebe od 6 mjeseci do 1 godine

Mnogo toga se događa u zadnjoj polovici bebine prve godine. Većina beba je naučila puzati. Mnogi se povuku na postolje i drže se za namještaj. Većina će naučiti hodati.

U ovoj dobi bebe također počinju eksperimentirati s rješavanjem problema te uzrokom i posljedicom.

Kako to izgleda? Jedan primjer je kada beba baci igračku izvan dosega i plače. Roditelj uzima igračku. Problem riješen!

Ispitivanje vašeg odgovora omiljena je igra bebe između šest i dvanaest mjeseci. Također vole imitirati ljude oko sebe. I mnogi imaju omiljene i ne tako omiljene ljude.

Najbolje vrste igračaka za ovu dob nastavljaju temu akcije i rezultata, a također mogu ponuditi prilike za rješavanje problema. Neki primjeri uključuju:

 • Igračke za povlačenje
 • Igračke za guranje
 • Igračke koje oponašaju radnje obiteljskog života
 • Tablice aktivnosti
 • Razvrstavanje oblika
 • Slaganje igračaka
 • Obrazovne igračke

Ovo također može biti izvrsna dob za uvođenje edukativnih igračaka.

Između šestog i dvanaestog mjeseca starosti, mnoge bebe razviju sposobnost gledanja u ispravnu sliku kada imenujete predmet. Također mogu imitirati geste, poput pokazivanja.

Ovo može biti dobra dob za učenje naziva predmeta, čak i prije nego što beba nauči govoriti.

Kako znati voli li vaša beba igračku?

Mnogi će vam roditelji reći da su njihova djeca došla na svijet s posebnom osobnošću. To je istina. Bebe i mala djeca nisu prazna ploča, kao što su mnogi ljudi nekad vjerovali.

Imaju sklonosti prema određenim predmetima i aktivnostima, a to se vidi vrlo rano, čak i u djetinjstvu.

Kad god uvedete novu igračku ili aktivnost, pažljivo promatrajte način na koji vaša beba na to reagira. Usklađujući se s bebinim reakcijama, razvit ćete osjećaj za stvari u kojima vaša beba, kao pojedinac, uživa.

dijete uživa u igranju igračkama

U dobi od +6 mjeseci trebali biste se prilično dobro nositi s nekim stvarima koje vaša beba voli i ne voli. Neke bebe vole iznenađenja, druge bebe iznenađenja smatraju zastrašujućim. Isto za glasne zvukove. U ovoj dobi vaša beba može imati jednu ili dvije omiljene igračke. Međutim, igračka im također može neočekivano dosaditi.

Ako se vašoj bebi sviđa neka igračka, jasno će vam to dati do znanja, posegnut će za njom, mogu se nasmiješiti ili smijati, možda se ne žele odvojiti od nje. Međutim, ako vaša beba okreće glavu od igračke ili se počne buniti ili plakati, to može značiti da je za sada završila s tom igračkom ili da joj se ne sviđa.

Zaključak

Koju god igračku odabrali, neka se vaša beba s njome igra kako god želi. Uostalom, samo zato što postoji "pravi" način igranja s određenom igračkom ne znači da vaša beba ne može sama osmisliti nove i domišljate načine korištenja. Štoviše, poželjno je da pokreću svoju maštu. :)

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager