Pomoć i podrška: +385 99 4892 984
Traži Mini Genie genijalne igračke
0 Košarica
U košarici

Vaša košarica je prazna.

Odaberite neki od proizvoda iz našeg kataloga i dodajte u košaricu.

Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 €
Pregled košarice
Početna Blog Didaktičke igračke - Što su i čemu služe

Didaktičke igračke - što su i čemu služe

Svi članci
Srijeda, 18. listopad 2023.

Didaktičke igračke najbolji su odabir za dječju igru – pogledajte što su to didaktičke igračke i čemu one služe.

Djeca su uvijek tako znatiželjna da istražuju i uče nove stvari. Stalno su zainteresirani za svijet oko sebe i njihova aktivna istraživačka priroda dio je odrastanja. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci da rastu i razumiju svoju okolinu kupnjom didaktičkih, odnosno edukativnih igračaka. Didaktičke igračke podupiru razvoj djece povećavajući njihov kvocijent inteligencije, zadovoljavajući njihovu znatiželju, pomažući im da uče o svijetu oko sebe, a također su i izvrstan izvor zabave.

Različiti dizajni didaktičkih igračaka također potiču kreativnost kod djece. Neke igračke kojima se može manipulirati u različite oblike i strukture uče djecu kako nastaju razne stvari. Međutim, roditelji moraju odabrati odgovarajuće igračke za svoju djecu ovisno o njihovoj dobi. Za mlađu djecu šarene igračke pobudit će zanimanje, dok složene igračke poput drvenih slagalica mogu zaokupiti pažnju starije djece.

Didaktičke igračke imaju bezbroj prednosti, a glavna je poticanje razvoja djece. Ovaj članak govori o svim prednostima koje didaktičke igračke imaju u razvoju vašeg djeteta.

Što su didaktičke igračke?

Didaktičke igračke ne znače nužno igračke koje su ograničene na podučavanje djece nečemu kurikularnom kao što je pismenost ili računanje. Umjesto toga, didaktičke igračke definirane su kao igračke koje su dizajnirane da potaknu djetetov um da unaprijedi svoje učenje.

Didaktičke igračke obično će poboljšati djetetovo učenje razvijanjem njihove logike i vještine rješavanja problema, poticanjem komunikacijskih vještina, usavršavanjem motoričkih vještina i njegovanjem njihove kreativnosti.

Igračke s kojima se djeca igraju imat će važan utjecaj na njihove živote, a didaktičke igračke pomažu djeci da rano steknu bitne vještine.

Kako didaktičke igračke koriste djetetu?

Didaktičke igračke nisu samo zabavne, već pomažu vašem djetetu u učenju novih stvari na zanimljiv i uzbudljiv način, već od najranije dobi. Evo nekih prednosti koje će vam pomoći da shvatite zašto je dobra ideja ulagati u neke didaktičke igračke za vaše dijete.

Čine učenje zabavnim 

 Djeca imaju vrlo kratak raspon koncentracije, stoga se lako ne zainteresiraju za igračke koje imaju. Didaktičke igračke pomažu djeci da bolje uče i učenje čine zabavnijim. Pomažu djeci u učenju novih vještina uz održavanje zabave u igri.

Potaknite maštu kod djece 

 Didaktičke igračke poput kocki ili oblika pomažu djeci da istraže različite načine njihove upotrebe. Ove igračke potiču djecu da koriste svoju maštu i uključe je u učenje i igru.

Poboljšana koncentracija 

 Djeca imaju minimalan raspon koncentracije te brzo postanu nezainteresirani za stvari i ljude. Bez pravih alata, vjerojatno će izgubiti mnogo u svojim akademskim i drugim aktivnostima. Didaktičke igračke pomažu im u boljoj koncentraciji u učenju, ali i interakciji s ostalima.

Izgradite vještine iz stvarnog života

 Kada se djeca uključe u igru ​​pretvaranja, puno će toga biti usmjereno na situacije iz stvarnog života. Na primjer, djeca mogu imati elektroničke bankomate i igračke u obliku kućanskih predmeta, prehrambenih artikala itd., koje mogu koristiti dok se pretvaraju da kupuju u trgovini. Ovdje djeca koriste svoju maštu kako bi izgradila vještine stvarnog života.

Didaktičke igračke pomažu u poticanju interakcije 

 Dok koriste didaktičke igračke, djeca često koriste svoju maštu i vježbaju situacije iz stvarnog života, često vole uključiti druge u svoju igru. Zajednička igra s roditeljima, braćom i sestrama ili prijateljima odličan je način za poticanje interakcije. To pomaže roditeljima da saznaju više o osobnosti svog djeteta, o tome što voli i što ne voli.

Podržava vještine rješavanja problema

 Jedna od glavnih važnosti obrazovnih igračaka je njihova sposobnost da izazovu um djeteta. Igračke kao što su drvene slagalice potiču djecu na razmišljanje dok slijede korak po korak do rješavanja određenog problema. Različite zagonetke razlikuju se po složenosti. Što je zagonetka složenija, to je od djece potrebno više energije, pažnje i razmišljanja. Neke didaktičke igračke omogućuju djetetu rješavanje matematičkih problema. Dok uče rješavati zagonetke i daju matematička rješenja pomoću ovih igračaka, mogu učinkovitije rješavati probleme iz stvarnog života. Dok razmišljaju o različitim načinima na koje mogu riješiti zagonetke, njihov um raste i s vremenom će razviti vještine rješavanja problema.

Poboljšava koordinaciju oko-ruka 

 Didaktičke igračke također mogu pomoći u poboljšanju koordinacije oko-ruka kod djece. Igračke poput drvenih kocki koje uključuju djecu da grade kule i pažljivo postavljaju dijelove na takav način da se kule ne prevrnu zahtijevaju stalnu pažnju. Također, kada rješavaju zagonetke, počinju i vizualno vidjeti kako se dijelovi slažu. Sve to pomaže u poboljšanju kordinacije oko ruka kod djece.

Povećava se njihov IQ 

Didaktičke igračke namijenjene su pomoći vašem djetetu da poboljša svoju pismenost, pamćenje i motoričke vještine. Vaše dijete može postići višu razinu IQ-a kada razvije ove vještine. A budući da je igranje s igračkama zabavno, mogu imati dovoljno vremena da ih nauče i zapamte.

Pospješuje se razvoj njihovih osjetila 

 Različite vrste edukativnih igračaka povezane su s razvojem specifičnih osjetila. Najčešća osjetila koja didaktičke igračke žele razviti uključuju osjetilo dodira, vida i sluha. Na primjer, svijetle igračke različitih boja poboljšavaju osjet vida. S druge strane, osjetilo sluha mogu poboljšati igračke koje proizvode različite zvukove. Dok djeca rastu koristeći didaktičke igračke, postoje oni zvukovi, materijali i boje koje će zavoljeti. Na taj način mogu izraziti što misle o pojedinačnim iskustvima. Kao rezultat toga, djeca mogu imati razvijenu osobnost i poboljšati svoje komunikacijske vještine.

 

 Vrste edukativnih igračaka

Lutke 

 Da, lutke su igračke koje uče. Lutka je jednostavno figurica koja podsjeća na osobu, u biti ima glavu, torzo, stopalo i crte lica koje oponašaju čovjeka. Djeca se vole igrati s lutkama jer one uče djecu igranju uloga. Korištenje lutaka kao lutaka privlači djecu i ona vole vidjeti takve lutke kako pričaju, plešu i kreću se. Lutke su uglavnom omiljene djevojčicama i svi smo čuli za "Barbie lutke". Izrađene od različitih materijala, presvučeni različitim haljinama, određeni setovi lutaka zaokupljaju djecu korištenjem drugih dodataka.

Plišane igračke 

 Tko je znao da mekani plišani medo može biti edukativna igračka? Da, plišane igračke smatraju se izvrsnim obrazovnim igračkama. Često su dizajnirani u obliku životinja, ptica, medvjeda i dolaze s drugim dodatnim značajkama poput zvukova, dodataka itd. Međutim, treba biti posebno oprezan jer djeca mogu progutati zvučne gumbe ako ih ostave nasamo s njima. Djeca vole nositi svoje plišane igračke uokolo jer su tako umiljate, meke, slatke i prijateljskog izgleda. Promiču osjećaj ljubavi, suosjećanja i promiču prepoznavanje.

Zagonetke 

 Jedna od najtežih i najintrigantnijih malih igračaka, zagonetke postoje tako dugo iz mnogo razloga. Zanimljive su, poučne i potiču rasuđivanje i logično razmišljanje kod djece. Budući da je za rješavanje zagonetki potrebno vrijeme, one često uče djecu strpljenju, prepoznavanju i izgradnji pamćenja. Slagalice često mogu završiti kao obiteljske aktivnosti jer rješavanje slagalice s vašim djetetom može biti i korisno i poučno za njih dok uče kako primati upute.

Igračke za aktivnosti 

 Takve su igračke dizajnirane sa svrhom da natjeraju djecu da izvrše određeni zadatak ili aktivnost. Obavljanje takvih zadataka na otvorenom ili u zatvorenom može pomoći djeci u fizičkim vježbama i ojačati svoja tijela. Igračke za ljuljanje, bacanje lopte, igračke za vuču, igračke za jahanje sve su igračke za aktivnost čiji je cilj jačanje jezgre dječjeg tijela.

Računalne ili digitalne igre 

 Danas je digitalni svijet zakoračio u svijet edukativnih igračaka. Sa sve više i više gadgeta kao što su prijenosna računala, mobilni telefoni i kopije tableta, djeca imaju brojne prilike naučiti osnove poput abecede, brojeva, zvukova i drugih tema na dlanu. Međutim, još uvijek se vode rasprave o tome koliko je ta izloženost tehnologiji zapravo dobra za djecu. Ako smatrate da je to pravo za vaše dijete, samo naprijed!

Drveni blokovi 

 Kocke su suštinska obrazovna igračka. Potiču kreativnost, svijest o prostoru i finu motoriku. Dok djeca slažu, slažu i grade od kocki, razvijaju vještine rješavanja problema, uče o ravnoteži i stabilnosti i poboljšavaju koordinaciju ruku i očiju. Oni čak potiču razvoj jezika kada se igraju s drugima. Razmislite o dijalogu i pregovorima koji su potrebni za suradnju na strukturi.

Razvrstavači oblika 

 Razvrstavači oblika pomažu djeci da prepoznaju različite oblike i boje, što je ključno za njihov kognitivni razvoj. Postavljanjem pravilnog oblika u odgovarajući utor, djeca poboljšavaju svoju finu motoriku i koordinaciju oko-ruka. Osim toga, ova aktivnost potiče sposobnosti rješavanja problema i podučava koncept uzroka i posljedice.

Drvene životinje 

 Drvene igračke životinje potiču maštu i znatiželju vašeg djeteta o prirodnom svijetu i središnji su dio igre u malom svijetu. Koje će priče vaše dijete ispričati sa setom safari životinja? Kakve se avanture događaju dolje na farmi? Maštovita igra označava prijelaz iz djetinjstva u simbolično razmišljanje predškolskih godina. To je najvažnija promjena u razumijevanju koju će vaše dijete doživjeti, a sve se događa kroz ovu vrstu igre.

Igrajte kuhinje 

 Kuhinje za igranje nude fantastičnu priliku djeci da se uključe u maštovitu igru, igranje uloga i društvenu interakciju. Najmlađa djeca rado se izvlače iz puzanja i bacaju predmete u sudoper i pećnicu. Ali kako postaju stabilniji na nogama i njihova sposobnost maštovite igre raste, igraju se zajedno s drugima , pričaju priče i rekonstruiraju dnevne događaje.

Zaključak

Didaktičke igračke igraju ključnu ulogu u razvoju vašeg djeteta. Djeca se puno igraju i iz toga mogu naučiti toliko stvari. Ali uvijek možete učiniti učenje ugodnim kako bi se mogli razvijati dok se zabavljaju. Uključite didaktičke igračke u vrijeme igre vašeg djeteta kako bi moglo uživati ​​i učiti u isto vrijeme.

Prijavi se i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu!
Prev Next

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .
Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti i općim uvjetima poslovanja pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Facebook like i podijeli

Facebook share

Facebook gumb share

Google analytics

Google ecommerce

Google Tag Manager